Párizs: a zsidó szervezetek tiltakozó menetet szerveznek az antiszemitizmus ellen

Írta: Venczel Katalin/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Szándékos emberölés gyanújával indított eljárást két gyanúsított ellen kedden a párizsi ügyészség egy 85 éves zsidó nő három nappal ezelőtti, párizsi, antiszemita jellegű meggyilkolása ügyében.

Mireille Knoll, az áldozat

Az eset óriási felháborodást váltott ki Franciaországban, a zsidó szervezetek és a politikai pártok tiltakozó menetet szerveznek szerdán az antiszemitizmus ellen.

Hatósági források szerint az előzetes letartóztatásba került két gyanúsítottat azzal vádolják, hogy valós vagy vélt vallási hovatartozása miatt ölték meg otthonában az idős zsidó asszonyt, akit kiraboltak.

Egyikük egy 28 éves férfi, aki az áldozat, Mireille Knoll szomszédja volt, születése óta ismerte és rendszeresen látogatta, tettestársa egy 21 éves hajléktalan.

“Ami a legszörnyűbb, hogy az egyik elkövető azt mondta a másiknak: zsidó, biztos sok pénze van” – mondta kedden Gérard Collomb belügyminiszter a nemzetgyűlésben. A tárcavezető tájékoztatása szerint az év eleje óta 33 antiszemita bűncselekmény történt Franciaországban, amelyek visszaszorítására a kormány elkötelezte magát.

A nyomozók feltételezése szerint az áldozat rablás áldozata lett, jóllehet nagyon szerény körülmények között élt párizsi lakótelepi otthonában. A rablás egyelőre ismeretlen okok miatt végződött emberöléssel.

A 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett. Az asszonyt 11 késszúrással ölték meg, a lakásban legalább öt helyen gyújtottak tüzet a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Az ügyészség hétfőn este, a két gyanúsított tanúvallomása alapján nyilvánította antiszemita jellegűnek a gyilkosságot. Mireille Knoll szomszédja jól ismerte az asszony vallását, tettestársa pedig azt állította, hogy a gyilkosság elkövetésekor azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb), ami iszlamista kötődére utalhat. A két gyanúsított tanúvallomása ugyanakkor több ponton egymásnak ellentmond a hatóságok szerint.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel d,Hív razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy holokauszt túlélőhöz ment feleségül.

“Együttérzésemet fejezem ki a Madame Knoll ellen elkövetett szörnyű bűncselekmény miatt. Megerősítem, hogy a kormány teljesen elkötelezett az antiszemitizmus elleni közdelemben” – írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő.

Valamennyi politikai párt elítélte az antiszemita bűncselekményt.

“A zsidók nincsenek biztonságban Franciaországban” – mondta kedden Malek Boutih volt szocialista képviselő, az SOS Racisme (Rasszizmus) jogvédő szervezet korábbi vezetője. Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke azt kérte, hogy végre mindenki ismerje fel, hogy egy újfajta, az iszlamizmushoz köthető antiszemitizmus nyer teret Franciaországban. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke “barbár cselekedetnek” nevezte a gyilkosságot.

Az áldozat családját szerdán fogadja  Edouard Philippe kormányfő, a zsidó szervezetek pedig szerda délután egy meneten kívánnak megemlékezni Mireille Knollról és tiltakozni az antiszemitizmus ellen. A párizsi Nation térről induló felvonuláson a Nemzeti Front kivételével valamennyi parlamenti párt részt vesz. Marine Le Pen mozgalmát a zsidók szervezők nem kívánatosnak ítélték a megmozduláson.

Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt Franciaországban: 2017 áprilisban egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.

Franciaország lakosságának kevesebb, mint egy százaléka zsidó, de a több mint félmilliós közösséget éri a gyűlöletkeltő cselekmények mintegy harmada. Az elmúlt tíz évben 11 antiszemita jellegű gyilkosság történt a zsidó szervezetek szerint az országban.

 

Címkék:antiszemita gyilkosság, Mireille Knoll

[popup][/popup]