Palesztinok felgyújtották József sírját a ciszjordániai Nábluszban

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy palesztin tömeg péntekre virradó éjjel felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban.

fire-Josephs tomb

(forrás: Times of Israel)

A zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent hely ismételt feldúlásáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be reggel. A híradás szerint az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen – videofelvételek tanúsága szerint – kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy mindent el fognak fog követni a gyújtogatók elfogása érdekében és eredeti állapotában helyreállítják a létesítményt, lehetővé téve zsidók imádkozását.

Péntekre a “harag napját” hirdette meg közösen több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.

A megszállt Ciszjordánia izraeli katonai adminisztrációjának vezetői megbeszélést folytattak palesztin tisztviselőkkel, akik elítélték a történteket, és ígéretet tettek arra, hogy helyreállítják a korábbi állapotokat József sírjánál.

Az izraeli katonaság képviselői közölték, hogy nem a hadsereg, hanem a Palesztin Hatóság rendőri egységei oszlatták szét a lázongókat a szent helyen, ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint a Bibliában szereplő József pátriárka, Jákob fia nyugszik.

Az izraeli jobboldali politikusok a sírhely ismételt felgyújtása miatt a szent hely visszafoglalására szólítottak fel. “Ismét úgy tűnik, hogy nincs alternatívája az izraeli fennhatóságnak a szent helyeink védelmében. Követeljük a hely izraeli ellenőrzésének visszaállítását, annak állandó megnyitását a zsidó imádkozók előtt” – hangoztatta közleményében Avi Roé, a ciszjordániai telepesek egyik vezetője.

Uri Ariel, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt képviselője Facebook-bejegyzésében a palesztin uszítást okolta a történtekért. “A zsidók egyik szent helyének felgyújtása egy újabb mélypont, a palesztin uszítás következménye. Miközben a palesztinok pimaszul azt hazudják, hogy megsértjük a státus quót a Templom hegyen, kivonulnak, felgyújtják és megszentségtelenítik Izrael szent helyeit, amit nem bocsátunk meg nekik” – közölte a politikus.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen “a harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

[popup][/popup]