Palesztin üzenet: Ha nincs annexió, lesz biztonsági együttműködés

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatósággal folytatott biztonsági koordináció megszűnéséről szóló híreket követően palesztin források szombaton a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozták, hogy ha Izraeltől titkos üzenet érkezik, hogy az annektálás nincs napirenden, a felek közötti koordináci normalizálódhat.

Egy magas rangú palesztin tisztviselő hozzátette: A válság elmélyülhet és súlyosbodhat, ha a következő napokban nem találnak megoldást.

Az Izraellel régóta fennálló feszültségek ellenére a palesztin biztonsági erők és a Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) működő izraeli hadsereg közötti biztonsági koordináció nagyon szoros volt, és kulcsfontosságú tényezője a két fél közötti kapcsolatnak.

A palesztinokra nézve a koordináció rendkívül népszerűtlen a nagyközönség körében, továbbá a palesztin tisztviselők szerint a palesztin területeken végzett rendszeres izraeli katonai razziák, párosulva a több évtizedes sikertelen béketárgyalásokkal, méginkább aláássák a bizalmat.

A Kannak szombaton nyilatkozó palesztin biztonsági tisztviselők szerint a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász „tisztában van a veszélyekkel és nagyon jól tudja, hogy a [Gázai övezetet uraló] Hamász [terrorszervezet] mit tervez”, és nem engedi számukra, hogy kihasználják a helyzetet és terrortámadásokat hajtsanak végre. A tisztviselők ezzel reagáltak a Hamász helyettes vezetője, Salah Aruri kijelentésére, aki szerint az annektálás jelentős intifádát fog eredményezni a térségben. Míg Ziad Nahala, a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vezetője pénteken az Izraellel folytatott koordináció tényleges leállítására szólított.

A Palesztin Hatóság biztonsági erőinek szavai azt jelentik, hogy az Izraellel folytatott biztonsági koordináció megszüntetése nem foglalja magában a terrorizmus elleni háború befejezését, hanem mindegyik fél önmagában harcol a terrorizmus ellen, a felek közötti koordináció nélkül. A Palesztin Hatóság elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos nemzetközi megállapodások iránt – ezeket a megállapodásokat nem sértették meg. Ezért mondja a Palesztin Hatóság, hogy nem engedélyezik a terrorista támadásokat – sem a Hamász, sem senki más részéről.

Teljes cikk

[popup][/popup]