Öt tárgy a százból

Írta: Mika Klára - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Kultúra-Művészetek

A Magyar Zsidó Múzeum százéves fennállását ünneplő kiállításának ünnepélyes megnyitójára, 2016. április 9. (szombat), 20:15 órára invitál mindenkit a Mazsihisz. A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón jártunk. A száz tárgyból, ízelítőként az alábbi ötöt mutatjuk be. 

49

Fotók: Mika Klára

A 100! című kiállítás szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüst tárgyakat gyűjt. Ezért az új kiállításon nem kizárólag a zsidó vallás liturgikus tárgyai és a vérkorszak emlékei láthatóak, ahogy korábban, hanem olykor kacatnak, lomnak tűnő dolgok is, amelyeknek eddig nem ismertük a történetét. Olyan. látszólag értéktelennek tűnő tárgyak, amelyek nélkülözhetetlenek a zsidó muzeológia megértéséhez, és elgondolkoztatnak azon, vajon mi a különbség egy mindennapi, egy vallási tárgy, vagy egy történelmi dokumentum között.

száztárgy9

Zsinagóga makett, Rosenberg Miklós bádogosmester, Budapest, 1942 Petőcz Károlyné ajándéka, 1984

 

száztárgy20

Az Óbudai Chevra Kadisa Táblája, az Óbudai Zsidó Múzeum gyűjteményéből, 1950

 

száztárgy32

Jiddis nyelvű forradalmi zászló Oroszországból, 1905: “Le a cári alkotmánnyal! Éjen a demokratikus köztársaság!”

 

száztárgy31

Moziplakát a Zsidók élete a Szentföldön című filmhez. Efraim Mose Lilien rajza után Földes Imre grafikája, Seidner litográfiai intézete, Budapest, 1913. Sehr Benőné Schlesinger Irén ajándéka, 1921

 

száztárgy18

Vonatból kidobott utolsó levél, Kistarcsa, Hidasnémeti, 1944. július Demeter Andrásné ajándéka. 1944. július 19-én, szerda délután Reich Jenőt a kistarcsai internálótáborból deportálták Auschwitzba. Reich Jenő a lehetetlennel dacolva levelet fogalmazott családjának, amit kidobott a tehervonatból, remélve, hogy üzenete célba ér. Csodával határos módon felesége megkapta a karácsondi vasútállomáson pocsolyába esett levelet. Reich Jenőt Auschwitzban látták utoljára, a deportálást nem élte túl.

30

 

2

Toronyi Zsuzsa, a múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón

 

Címkék:100 év - 100 tárgy, Magyar Zsidó Múzeum, Mazsihisz

[popup][/popup]