Összeférhetetlenség miatt a főügyész lemondásra szólíthatja föl Netanjahut

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gali Baharav-Miara főügyész vizsgálja Benjámin Netanjahu miniszterelnök alkalmatlanná nyilvánítását a kormánya tervezett igazságügyi reformja miatt kialakult összeférhetetlenségre hivatkozva, jelentette az izraeli sajtóra hivatkozva az ujkelet.live.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató pénteki riportja szerint Baharav-Miara és segítői alaposan tanulmányozzák Hanan Melcer legfelsőbb bírósági bíró 2021-es döntését, aki úgy ítélte meg, hogy egyedül a főügyésznek van felhatalmazása ilyen lépés megtételére.

A főügyész úgy véli, Netanjahu visszaél hatalmával, hogy olyan jogszabályokat mozdítson elő, amelyek a javára befolyásolhatják a folyamatban lévő korrupciós perét.

A 12-es csatorna arról számolt be, hogy Baharav-Miara közel áll a példátlan döntés meghozatalához.

A 13-as csatorna szerint ez egy összetett ügy, és a főügyész aligha fogja a közeljövőben meglépni, ha egyáltalán.

Korábban a héten Baharav-Miara értesítette Netanjahut, hogy továbbra is kötik őt az összeférhetetlenségi szabályok, melyeket először 2020 végén Avichai Mandelblit volt főügyész dolgozott ki és megtiltják neki:

  • a magas rangú bűnüldözési és bírói kinevezésekről való döntést
  • olyan jogalkotási ügyekben való részvételt, amelyek hatással lehetnek a folyamatban lévő tárgyalására.

Netanjahu ellen három korrupciós ügyben folyik per vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt. A miniszterelnök tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, és azt állítja, hogy a vádak az ellene folytatott boszorkányüldözés részét képezik.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]