Országszerte lázonganak az izraeli arabok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyolc tartalékos határrendész századot hívtak be kedden erősítésnek az ország egész területén zajló erőszak megfékezésére tett műveletekhez.

Egy férfi elhajítja az izraeli zászlót és palesztin zászlót tűz ki helyette Ramle városban (forrás: twitter)

Erről tudósít az ujkelet.live

A csapatok megerősítéséről szóló döntést Amir Ohana közbiztonsági miniszter és Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány, valamint más meg nem nevezett vezető védelmi tisztviselők közötti egyeztetések után hozták.

Arab izraeliek napok óta tüntetnek a Jeruzsálemben alkalmazott izraeli intézkedések ellen, különös tekintettel a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokra.

Az izraeli rendőrség és a palesztinok közötti összecsapások a szent helyen hétfőn mintegy 300 palesztin és 21 rendőr sérülését eredményezték.

A katonai rádió jelentése szerint egy 34 éves zsidó lodi lakost letartóztattak annak gyanújával, hogy köze volt a városban történt éjszakai lövöldözéshez, melyben egy 25 éves izraeli arab férfi meghalt.

A megölt férfi mellett további két személy megsebesült a kedden kora hajnalban tartott szolidaritási tüntetésen, melyet az izraeli erőkkel Jeruzsálemben összecsapó palesztinokért tartottak.

A média szerint az arab férfi köveket és Molotov-koktélokat dobált, miközben társaival a zsidó Ramat Eskol negyed felé vonult, mielőtt megölték.

A Magen David Adom mentősei a 25 éves férfit a közeli Aszaf Harofe Kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. A mentősök egy másik személyt is kórházba vittek, míg a harmadikat a család vitte be. Mindketten lőtt sérüléseket szenvedtek.

A városban és a szomszédos Ramléban készített képek és videók oldalukra fordított, felgyújtott autókat és égő autógumikat örökítenek meg. A boltok kirakatai be vannak törve. Az egyik csoport a „Vérrel és tűzzel felszabadítjuk az al-Akszát” skandálja, és az izraeli zászló helyére egyikük egy palesztint helyez el.

Az arab lázadók felgyújtották a Maoz katonai előkészítő akadémiát is a városban, kiterjedt károkat okozva az ingatlanban, valamint megszentségtelenítették a Tóratekercseket.

Teljes cikk

Címkék:izraeli arabok, lázadás

[popup][/popup]