Oroszország civilek veszélyeztetésével vádolja Izraelt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Oroszország pénteken azt állította, hogy Izrael pajzsként használt egy orosz polgári repülőgépet az előző nap végrehajtott légicsapásai során Damaszkusz közelében.

Az orosz hadsereg szerint egy Airbus-320 utasszállító repülő, fedélzetén 172 utassal próbált leszállni a Damaszkusz Repülőtéren az állítólagos izraeli csapások során, ám ehelyett a Khmeimimben lévő orosz légibázison volt kénytelen landolni.

A Reuters pedig arról számolt be, hogy a repülőgépet a szíriai légvédelmi rendszerek majdnem eltalálták. A hírügynökség továbbá azt állította, hogy az izraeli vadászgépek nem léptek be a szíriai légtérbe a légicsapások idején.

Az orosz védelmi minisztérium elítélte Izrael „általános gyakorlatát”, hogy utasszállítókat használ „pajzsként”, a Russia Today szerint.

2018 szeptemberéren Szíria véletlenül lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet, amikor légvédelme egy izraeli támadásra reagált. A repülőgépet egy orosz gyártmányú SZ-200 légvédelmi rendszer kényszerítette földre, a 15 fős legénység minden tagja meghalt.

A csütörtök hajnali légicsapásokban, melyben számos célpont került megsemmisítésre Damaszkusz közelében és amit a szír állami média Izraelnek tulajdonított, huszonhárom iráni és külföldi harcos vesztette életét.

A SANA azt állította, hogy az ország légvédelmi rendszerei számos rakétát lelőttek a légicsapások során.

„A légvédelmünk egy izraeli támadással konfrontálódott” a fővárostól nyugatra, közölte a SANA, hozzátéve, hogy a támadást az izraeli Golán-fennség légteréből hajtották végre.

A SANA szerint az izraeli légicsapások al-Kiswah kerületet célozták – egy Damaszkuszon kívüli térséget, Izrael a múltban már hajtott végre támadást a területen, mivel Irán műveleti bázisként használta -, valamint Marj al-Sultánt és Jisr Bagdadot.

Összességében legalább három kormányzati és iráni pozíciót céloztak Damaszkusz közelében és a fővárostól nyugatra, közölte a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, hozzátéve, hogy az egyik területen tűz ütött ki.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője azt mondta, hogy tudomása van a riportokról, de nincs hozzáfűzni valója.

A hadsereg ritkán kommentel külföldi riportokat.

Teljes cikk

[popup][/popup]