Orbán Viktor zsidóügyi napja New Yorkban

Írta: MTI,kormany.hu,Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökének a magyarországi zsidóság segítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

A kormányfő szerdán New Yorkban munkareggelin folytatott megbeszélést a szervezet elnökével. A megbeszélésre éppen aznap került sor, amikor a sukorói per két vádlottját elítélte a bíróság. A perben Ronald S. Lauder neve is felmerült, a hírek szerint az ő érdekeltségébe tartozó cég lett volna a  Sukorón tervezett kaszinó-beruházás finanszírozója.

Ronald S. Lauder és Orbán Viktor (Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség)

Orbán Viktor a tanácskozáson azt is mondta Ronald S. Laudernek: számít arra, hogy a magyarországi zsidó közösség is támogatja azt a magyar gazdaság- és külpolitikát, amit a kormány Magyarország fejlődése érdekében folytat.

Orbán Viktor miniszterelnök Arthur Schneier főrabbival is találkozott New Yorkban a magyar ENSZ képviseleten. Arthur Schneier, a Park East zsinagóga főrabbija, a Lelkiismeret Hívószava Alapítvány elnöke. A kormányfő köszönetet mondott Arthur Schneiernek, a vallások közötti párbeszéd nemzetközileg elismert szószólójának a Magyarország érdekében is végzett évtizedes munkájáért. A New York-i rabbi Magyarországon élte át a vészkorszakot.

Schneier rabbi küzdött a szovjet zsidók vallási életének újraépítéséért Oroszországban, Ukrajnában és más kelet-európai országokban. Sikerült visszaadni a moszkvai zsinagógát a zsidó hitközségnek. Mint Clinton elnök kínai küldöttségének tagja, elvitte 50 év után az első Tórát a sanghaji Ohel Rachel zsinagógába.

Orbán rabbi

Két nappal korábban Mikola István egyház kapcsolatokért felelős államtitkát is találkozott a munkácsi rebével, amiről már korábban hírt adtunk.

A hónap elején pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke vendégeskedett a Pupa rebe házában – Pupa ugyanis nem más, mint Pápa, Kövér Lászlő szülővárosa.

Kövér László Pupa rebe

Forrás: Consulate General Of Hungary in New York

 

Címkék:amerikai zsidó vezetők, Orbán Viktor

[popup][/popup]