Orbán Viktor és Novák Katalin Arthur Schneier főrabbival tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnök kedden munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával a Karmelita kolostorban; a megbeszéléshez csatlakozott Novák Katalin köztársasági elnök is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök társaságában munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával a Karmelita kolostorban 2022. július 19-én. A miniszterelnök mellett jobbról Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán)

A találkozón – melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is – elhangzott, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb európai ország a zsidóság számára. A magyar zsidó közösség tagjai biztonságban élnek, megélhetik identitásukat és szabadon gyakorolhatják vallásukat a három bevett zsidó egyházban.

Az ukrajnai háború kapcsán Magyarország vezetői és a főrabbi egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert a háború súlyos gazdasági válságot és beláthatatlan humanitárius katasztrófát idézett elő.

Arthur Schneier elismeréssel szólt arról, hogy a magyar kormány a zsidó közösségekkel, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel együtt az orosz-ukrán háború kitörésének első napjától kezdve támogatja az ukrajnai zsidó menekültek magyarországi ellátását, illetve továbbutazását Izraelbe. (MTI)

*

Arthur Schneier 1930. március 20-án Bécsben egy rabbicsaládban született. Az 1938 novemberében lezajlott “kristályéjszaka” után Budapestre menekültek, a gettóban élte át a vészkorszakot. Nagyszüleit, családtagjait Auschwitzba hurcolták, ott vesztették életüket. Arthur Schneier 1947-ben New Yorkba ment, a Jesiva Egyetemen tanult és 1962-ben a Park East zsinagóga rabbija lett. 1965-ben megalapította és azóta vezeti a Lelkiismeret Hangja (Appeal for conscience) szövetséget, amely a vallásszabadság, az emberi jogok, a felekezetek közötti tolerancia előmozdítása és támogatása érdekében tevékenykedik. Arthur Schneier ezért a tevékenységéért 2010. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

[popup][/popup]