Orbán a Szabadság téri emlékműről: Visszautasítjuk a spekulációkat

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A miniszterelnök a “tisztelet kultúrájára” emlékezteti a Mazsihisz vezetőit. Történészek tiltakoznak a szoborállítás ellen.

A Heisler András elnöknek és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak címzett levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-hez.

Orban_Viktor

A kormányfő levelében jelzi, hogy a Mazsihisz-vezetők január 20-án kelt levelét megkapta. Egyúttal – hivatkozva arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormánya mindig is szívén viselte – köszönetét fejezi ki, amiért kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzá.

Orbán Viktor tudatta: a levél elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy “a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék”. Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is – tette hozzá.

“Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk” – fogalmazott válaszlevelében Orbán Viktor, hozzáfűzve: márpedig a veszteség rettenetes volt.

“E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése” – rögzítette álláspontját.

A miniszterelnök azt írta: vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani.

“Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába” – zárta a Mazsihisz vezetőinek címzett sorait Orbán Viktor.

*

Alább a teljes levél, mely – tartunk tőle – aligha nyugtatja meg a címzetteket, sem azokat, akik a vészkorszakban viselt magyar felelősség relativizálásának tekintik a tervezett emlékművet. Történészek tiltakozást tettek közzé a tervezett emlékművel kapcsolatban.

Orbán Viktor levele

 

Orbán Viktor levele 2. oldal

 

[popup][/popup]