Ön zsidó és bevándorláspárti? Van egy rossz hírünk

Írta: Szőnyi Szilárd / valasz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Lehet-e egy zsidó bevándorláspárti, miközben a muszlimok csak erősítik földrészünkön az akár tettlegességig fajuló antiszemitizmust? Az eddig csak Nyugat-Európában pedzett kérdést végre hazánkban is föl merték tenni. 

muszlim_zsido_lead_fill_850x370Régóta a levegőben motoszkál egy dilemma. A zsidósággal kapcsolatos bárminemű kényes kérdések felvetésének azonban a politikai korrektség béklyójában vergődő korszellem – legalábbis Magyarországon – mindeddig nemigen engedett szabad utat. Most viszont Tamás Pál baloldali szociológus a minapi Népszabadságban megtette azt a szívességet, hogy néven nevezte a bevándorlással kapcsolatos kérdések egyik legégetőbbikét. „Ha csak minden ezer betelepülőből néhány tucat zsidóverő kikerül (márpedig ennyi mindenképp összejött/jön), akkor meglesz sokfelé a kritikus tömeg 10 év múlva is ahhoz, hogy legalábbis a vallásos, »beöltözött« ortodox zsidók bizonytalanul érezzék magukat közösségi tereikben vagy az utcán. Egyébként úgy, ahogy nyugat-európai nagyvárosokban ilyesmit ma is lépten-nyomon megtapasztalhattak” – vetette fel a szerző És a zsidó biztonságérzet? című írásában. (Hasonló húrokat penget Köves Slomó a mai Magyar Narancsban.)

A dilemma Magyarországon merőben elméleti, hiszen a muszlim migránsok egyelőre nem akarnak tömegesen letelepülni nálunk, így a hazai – hagyományos okokból elsősorban liberális – zsidóság nagy része, amint szervezeteik és értelmiségeik többségének nyilatkozataiból kiderül, minden gond nélkül lehet feltétlen bevándorláspárti.

Nyugat-európai társaik viszont, akik a saját bőrükön érzik a jelenség veszélyeit, jóval árnyaltabban nyilatkoznak. Sőt az utóbbi idők híradásaiból az derül ki, hogy a bevándorlási célországokban a zsidóság egyre több képviselője aggódik amiatt, hogy a muszlimok tömegesen importálják Európába a nem csupán elméleti, hanem az akár tettlegességig fajuló antiszemitizmust. Az iszlamista fenyegetések miatt a legtöbb németországi zsidó intézmény a nap 24 órájában rendőri védelem alatt kell hogy álljon – panaszolta már tavaly szeptemberben a The Wall Street Journal. „Az új bevándorlók – különösen a szíriaiak és irakiak – közül többeket arra tanították, hogy gyűlöljék a zsidókat” – nyilatkozta néhány napja a The Times of Israelnek Henri Gutman; ezt más orgámumok is megerősítik, amikor arról számolnak be, hogy egyes muszlimok a génjükben hordozzák az Izrael és a zsidóság iránti mély ellenszenvet. A CCLJ nevű belga zsidó közösség vezetője szerint ezért miközben nagylelkűnek kell lenni a menekültek iránt, az európaiaknak fel kell venniük a harcot az iszlamizmus ellen, de hasonló gondokról számolt be a lapnak egy hollandiai zsidó szervezet képviselője is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]