“Olvassák a Velencei Kalmárt, az megmagyarázza Argentína gazdasági problémáit”

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Buenos Aires, 25 de mayo de 2014 - La fiesta patria del 25 de mayo se realizó en Plaza de Mayo con shows para chicos, recitales, espectáculos de danza, programas de la TV Pública en vivo, y un gran cierre musical a cargo de un seleccionado de artistas representantivos de las músicas del país, desde la cumbia hasta el tango: “La asombrosa banda de Zamba”, el grupo Desmán –ganador del concurso federal de bandas juveniles “Maravillosa Música”–, el espectáculo “Payadores vs. Raperos”, el trío de rock Científicos del palo, y la participación de la banda del Regimiento de Granaderos a Caballo "General San Martín", interpretando un repertorio popular.  La segunda parte del espectáculo contó con el Combinado Argentino de Danza musicalizado por Metabombo y Tremor, la actuación del coro toba Qom Chelaalapi, y un desfile de indumentaria con diseño argentino. Bajo el lema  “Somos Cultura”, el cierre, producido por Lito Vitale, con la participación de Pedro Aznar, Kevin Johansen, Gladys La Bomba Tucumana, Hilda Lizarazu, David Lebon, Juan Carlos Baglietto, Susana Rinaldi, Silvina Garré, Patricia Sosa, Litto Nebbia, Fabiana Cantilo, Víctor Heredia, Sandra Mihanovich, la Bersuit, Nicolás Ledesma, Joaquín Benitez, Alejandro Lerner, Palo Pandolfo, Tonolec, Orozco Barrientos, Peteco Carabajal, Orquesta Popular de Càmara Los Amigos del Chango, Verónica Condomi, Koki y Pajarín Saavedra, Gabo Ferro, Liliana Vitale, La Bomba del Tiempo, Carajo y Adriana Varela, la Bersuit, entre otros artistas y bandas de primer nivel. Fotos: Mauro Rico/ Ministerio de Cultura de la Nación

Cristina Fernandez de Kirchner

Cristina Fernandez de Kirchner múlt héten Lugano egyik nyomornegyedének általános iskolájában tett látogatást. Ott azt javasolta a diákoknak, hogy olvassák a Velencei Kalmárt, mert az megmagyarázza majd nekik Argentína gazdasági problémáit.

Kirchner szerint, ha a diákok elolvassák a színdarabot, akkor megértik az un. „keselyű alapok” működését, amelyek arra törekszenek, hogy begyűjtsék az argentin államadóság hátralékát 2001-ig visszamenőleg. Ajánlását megismételte a Twitteren, ahol azt több mint 3.8 millió követője olvashatta, majd hozzátette a következő megjegyzést: „Nem, ne nevessetek! Az uzsorásokat és a vérszívókat halhatatlanná tette évszázadok legjobb irodalmi műve.”

Abraham Foxman, az ADL nemzeti igazgatója a héten nyilatkozatban utasított el Kirchner kijelentését: „A Velencei Kalmár, és annak aljas karaktere, Shylock, erősítik a zsidókkal szembeni sztereotípiákat és pénzéhesnek, sunyinak és kegyetlennek mutatja be őket. Azzal, hogy a diákoknak ezt a drámát ajánlotta tanulmányozásra, azt az üzenetet küldte a fiataloknak, hogy a zsidók valamilyen módon kapcsolatban vannak országának gazdasági nehézségeivel. – mondta Foxman – „Az argentin zsidó közösség mellett állunk abban, hogy visszautasítsák az elnök kijelentését és a visszatérő célzásait arra, hogy a zsidók érintettek ebben a kérdésben.” – tette hozzá az igazgató.

Hétfőn Kirchner a Twitteren azt tette közzé, hogy az izraeli nemzeti színtársulat, a Habima is előadja a Velencei kalmárt, és egy meghívásra hivatkozott, amelyet a 2013-as spanyol bemutató alkalmából kapott. „A darab? A Velencei Kalmár. Az előadó társulat? A Habima, Izrael nemzeti színháza” – írta az argentin elnök, majd egy másik bejegyzésben hozzátette: „Ki a meghívó? Az spanyolországi Izraeli Nagykövetség. Figyelemre méltó, hogy Izraelben szeretik a jó irodalmi alkotásokat és a legjobb színházakat.” Majd végül ezt írta: „Jó ég. Valaki megérdemli itt a szamárfejet, mint Shakespeare Szent Iván éji álmában.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]