Olaszországban erősödött az antiszemitizmus a Hamász október 7-i támadása óta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli-palesztin konfliktussal az antiszemitizmus ismét felszínre tört, terjed és erőszakos formát öltött Olaszországban is – mondta Alfredo Mantovano, a római miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár kedden, hangoztatva, hogy a zsidókkal szembeni gyűlölet ma Nyugat- és keresztényellenességet is jelent.

Izrael-ellenes tüntetés Vicenzában

Alfredo Mantovano kifejtette, az antiszemitizmus elleni küzdelem nem kizárólag a zsidókra vonatkozik.

“Az országokban élő zsidó közösségeket nem lehet kiszakítani az adott államok egységéből, másrészt a vallási és faji gyűlölet soha nem kizárólag egyetlen hittel szemben mutatkozik meg. A zsidókkal szembeni gyűlölet a Nyugattal és a keresztényekkel szembeni gyűlölet is” – mondta.

A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár koordinálja a január 27-i emlékezet napjának idei eseményeit.

A holokauszt nemzetközi emléknapja hivatalos programjának bemutatásán Alfredo Mantovano kiemelte, hogy a mostani megemlékezést “nem szabad csendesen megtartani, mintha veszélyt rejtene magában, és nem szabad a megszokotthoz képest más módozattal emlékezni, mintha így el lehetne kerülni a problémákat”.

Az utóbbi évekhez képest idén még inkább hangsúlyozni kell a soá emlékének életben tartását – jelentette ki Alfredo Mantovano.

Hozzátette, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet október 7-i támadása és terrorakciói óta Olaszországban is erősödött az antiszemitizmus. Úgy vélte, hogy az ismétlődő palesztinbarát tüntetések valójában Hamász-párti megmozdulásoknak számítanak. Utóbbiak “termékeny talajra” találtak, mivel az antiszemitizmus korábban is létezett, de az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződésével ismét felszínre tört, terjed és erőszakos formát öltött – jelentette ki.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi január második hetében közölt adatai szerint tavaly október 7-i óta a hatóságok százharmincöt esetben indítottak vizsgálatot antiszemitizmus címén egyénekkel vagy a zsidó közösséggel szembeni kijelentések vagy cselekmények miatt. A miniszter hangoztatta, hogy az antiszemitizmus éppúgy rányomta bélyegét az Izrael-ellenes tüntetésekre, mint az épületek falain megjelent feliratokra, jelképekre. Kiemelte az olaszországi városok utcáin megrongált buktatóköveket is.

Negyvenkét esetben sikerült azonosítani az elkövetőket. A postarendőrség szintén száz esetet vizsgál antiszemita közösségi bejegyzések miatt.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az olasz főváros magyar kulturális intézetében levetítik Papp Gábor Zsigmond Az olasz futball magyar mesterei című dokumentumfilmjét. Az alkotást beszélgetés követi Matteo Marani újságíróval, A Scudettótól Auschwitzig. Weisz Árpád zsidó edző története című könyv szerzőjével. (MTI, Sárközy Júlia)

[popup][/popup]