Nyomoznak az érpataki akasztás ügyében

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyomozás indult a hétvégi érpataki bábuakasztás ügyében közösség elleni uszítás bűntettének gyanújával. A Legfőbb Ügyészséghez az izraeli nagykövetség fordult az Érpatakon történtek miatt.

erpatak

Orosz Mihály Zoltán

Érpatakon szombaton rendezett Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel “önkormányzati és civil tiltakozást” a helyi önkormányzat, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezen Orosz Mihály Zoltán polgármester – a YouTube videomegosztón közzétett felvétel szerint – beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kedden az MTI-vel közölte: hétfőn Izrael nagykövete kereste meg az ügyészséget a hétvégén Érpatakon történtek miatt. Ezt a megkeresést – amely tartalma szerint feljelentésnek minősül – további intézkedésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbították. A Nyíregyházi Járási Ügyészség pedig kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amellyel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg – olvasható a közleményben.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: megdöbbenéssel és aggodalommal értesültek arról “az Izrael ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén”. Kifejtette: egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus “ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított”.

A nagykövet leszögezte: demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek, a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik és más emberek meggyilkolására szólítanak fel, “mint ahogy azt Érpatakon hallottuk”.

Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket – emelte ki Ilan Mor, hozzátéve: biztos benne, hogy a magyar törvényeknek megfelelően hamarosan kivizsgálják ezt az esetet.

Hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megdöbbenésének adott hangot az érpataki polgármester hétvégi akciója miatt. A külügyi tárca szerin a polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez. Hozzátették: a más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is.

[popup][/popup]