A szavak ölhetnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Nagykövetség sajtóközleménye az Érpatakon történtekkel kapcsolatban.

Mor, Ilan

Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete (fotó: MTI)

Megdöbbenéssel és aggodalommal értesültünk arról az Izrael ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén.

Egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kísérletében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított.

A klasszikus kettős mércének megfelelően, ezzel a hitvány cselekedettel, a veszélyes szavakkal és a felbujtás képeivel ez a szélsőjobboldali helyi politikus az áldozatoknak tett szemrehányást, nem pedig a Hamasznak, a Palesztin terrorszervezetnek, amely háborús bűnöket követ el, amikor rakétáival izraeli civilekre lő, és amikor a saját polgárait élő pajzsként használja. Ennek a terrorszervezetnek az alapokmánya Izrael Államának elpusztítására szólít fel.

Demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidó ellenesek; a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik, és más emberek meggyilkolására szólítanak fel – mint ahogy azt Érpatakon hallottuk. Egy nagyon veszélyes, határvonal került átlépésre.

„A szavak ölhetnek. Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan, a magyar törvényeknek megfelelően kivizsgálják ezt a tettet. Tudom, hogy a magyar társadalom többsége egységesen elutasítja és elítéli ezeket a szörnyű, sértő és mocskos szavakat, tetteket” – mondta Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete.

 

[popup][/popup]