Norvégia: betiltják a körülmetélést?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bent Hoie, norvég egészségügyi miniszter bejelentette: új jogszabályt terveznek „a rituális célú körülmetélések szabályozására”.

Az oslói zsinaóga

A jogszabályt, mely a 18 év alattiak körülmetélését érinti, még 2014 áprilisa, tehát húsvét előtt szeretnék életbe léptetni – mondta Hoie az Aftenposten című lapnak adott nyilatkozatában. Azt, hogy a javaslat új korlátozásokat is tartalmazna, ekkor nem említette.

A miniszter bejelentését megelőzően Anne Lindboe, a norvég gyermekvédelmi ombudsman újból felszólitotta a kormányt a kiskorúak beleegyezés nélküli körülmetélésének betiltására, amely véleménye szerint sérti a gyermekek jogait.

„Értjük és tiszteljük a kisebbségeket és a vallási tradíciókat, de magát az eljárást visszafordíthatatlannak, fájdalmasnak és túl kockázatosnak tartjuk,” – nyilatkozta Lindboe az Aftenpostennek.

A tiltást támogatók között van az idén szeptemberi választásokon 5,5%-ot szerző Centrumpárt is. A legnagyobb párt, a Munkapárt még nem foglalt hivatalosan is állást, de több jogalkotója is a betiltás mellett van.

A brit milá szertartásának betiltása létében érinti a hétszáz fős zsidó közösséget – nyilatkozta Ervin Kohn, az oslói zsidó közösség elnöke.

Az Aftenposten napilap állítása szerint évente mintegy kétezer muszlim, illetve hét zsidó kiskorú esik át rituális körülmetélésen.

Eközben Franciaországban, François Hollande államfő a zsidó vallási ügyekben illetékes Consistoire-nak küldött levelében további támogatásáról biztosította a közösséget a körülmetélés gyakorlását illetően.

Mint fogalmazott: „ Nem kérdéses, hogy a zsidó, vagy más vallásúak ezt a szokást a létező jogszabályok keretein belül végzik Franciaországban”.

Forward nyomán: Illyés Bence

[popup][/popup]