Nincs kormánya Izraelnek, egyhamar nem is lesz

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Reuven Rivlin elnök vasárnap közölte a kormányalakítással megbízott Beni Gánccal, hogy nem teljesíti a mandátum 14 nappal való meghosszabbítására irányuló kérvényét.

Reuven Rivlin és Benny Gantz kézfogás helyett összeütik a könyöküket (fotó: Ruven Rivli twitter oldala)

A Kék-Fehér vezetőjének 28 nap állt rendelkezésre, hogy működőképes kormányt alakítson, a megbízatása hétfőn automatikusan lejár.

Rivlin a döntés előtt beszélt Gánccal és Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel is.

„Ha a két fél holnap éjfélig nem írja alá a megállapodást, és ha az egyes jelöltekre vonatkozó ajánlások száma nem változik, akkor a kormányalakítás feladata visszakerül a Kneszethez, és kezdetét veszi a 21 napos időszak, amelynek során a Kneszet tagjai többséget alkotva (legalább 61 képviselő) javasolhatnak egy jelöltet a kormány megalakításához, melyre a jelöltnek 14 nap áll majd rendelkezésre”, olvasható Rivlin irodájának nyilatkozatában.

„Ha a fennmaradó kezdeti idő alatt, amely Gánc rendelkezésére áll a kormány létrehozására, a körülmények megváltoznak, és a felek meghosszabbítás iránti kérelmet nyújtanak be az elnökhöz, hogy segítsen abban, hogy megállapodásra jussanak, az elnök újból megfontolja a döntését.”

A Kék-Fehér szerint folytatják a tárgyalásokat a Likuddal.

A Likud levélben sürgette Rivlint, hogy Netanjahut bízza meg a kormányalakítással.

Rivlin bejelentése után petíció érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz Netanjahu esetleges kormányalakítási megbízása ellen. Bár Netanjahu tárgyalás elé néz a korrupciós ügyei miatt, a Legfelsőbb Bíróság eddig nem kívánt foglalkozni a kérdéssel, mert nem találta aktuálisnak.

A Likud és a Kék-Fehér közötti megállapodás-tervezet szerint 18 hónapig Netanjahu lenne a miniszterelnök, majd 18 hónapig Gánc.

Bár múlt hétfőn úgy tűnt, aláírják a megállapodást, Netanjahu az utolsó pillanatban visszatáncolt.

A média szerint a feleknek nem sikerült zöld ágra vergődni Júdea és Szamária mielőbbi annektálásának kérdésében, valamint az új Kneszet-elnök személye és az új bírák kinevezésének ügyében. Utóbbi Netanjahunak kulcsfontosságú ügy.

A kormányzó Likud párt elnöke Izrael történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke. Valamint ő az első miniszterelnök aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

A koronavírus miatt Amir Ohana megbízott igazságügyi miniszter mácius 15-én a bíróságokat vészhelyzeti üzemmódba helyezte, így Netanjahu két nappal később esedékes tárgyalása elhalasztásra került. Az új időpont: május 24. délután 3 óra.

Avichai Mandelblit főügyész november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

Szombaton benyújtott kérelmében Gánc megemlítette a koronavírus-járványt és a Pészachot, amelyek késleltetik a kormány létrehozására irányuló tárgyalásokat, és azt mondta, továbbra is egységkormány megalakítására törekszik Netanjahuval, amiért politikai és személyes árat is fizetett, utalva a Kék-Fehér frakcióinak szétbontására. Valamint optimizmusának adott hangot, mondván, a felek „közel állnak a megegyezés aláírásához”.

Este azonban Juvál Steinitz energiaügyi miniszter és Jiszráel Katz külügyminiszter felszólította Rivlint, hogy azonnal adja át a kormányalakítás mandátumát Netanjahunak.

Netanjahu este a médián keresztül üzent Gáncnak, hogy folytassák a tárgyalásokat, a Kék-Fehér azonban ragaszkodott ahhoz, hogy csak a korábban elfogadott megállapodás aláírása esetén hajlandóak összeülni.

Teljes cikk

[popup][/popup]