New York Times: A Moszad áll a szíriai rakétatudós halála mögött

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy közel-keleti hírszerző ügynökség vezető tisztviselője azt nyilatkozta a The New York Times-nak kedden, hogy az izraeli Moszad áll Szíria egyik legfontosabb rakétatudósa, Aziz Azbar halála mögött, akit szombaton sofőrjével együtt megölt egy autóbomba.

 

Aziz Azbar forrás: Facebook

Azbar állítólag magas szintű hozzáféréssel rendelkezett a szíriai és iráni kormányok legmagasabb szintjeihez és saját testőrsége volt. Továbbá egy titkos fegyverfejlesztő egységet vezetett a Szíriai Tudományos Kutatóközpontban, melyet 4. szektornak hívtak, és egy földalatti fegyvergyár felépítésén dolgozott a tavaly Izrael által lerombolt létesítmény pótlására.

A riport szerint Azbar az iráni forradalmi gárda elit egysége, a Kudsz-erők parancsnoka, Kasszim Szuleimáni és más irániak mellett dolgozott, hogy a szíriai SM600 Tishreen rakéták modernizálásával megkezdjék a precíziós irányítású rakéták gyártását Szíriában.

A Tishreen az iráni Fateh-110 szíriai verziója, mely egy 200 km hatótávolságú rakéta.

A magas rangú tisztviselő, aki anonim kívánt maradni azt állította, hogy az ügynökségét tájékoztatták a műveletről.

A támadás Masyafban történt, ahol Szíria katonai kutatóintézete az egyik legfontosabb fegyverfejlesztési létesítményét tartja fenn. 2017 szeptemberében légicsapás pusztította el a kutatóközpont egyik rakétagyárát. A szíriai hadsereg azt állította, hogy Izrael felelős a támadásért, de Izrael nem kommentálta a jelentéseket, ahogy Azbar halálát sem.

A közel-keleti hírszerző tisztviselő azt mondta az újságnak, hogy a Moszad régóta meg akarta öletni a tudóst a szíriai rakétaprogramban játszott jelentős szerepe miatt, már a polgárháború kitörése előtt is.

Vasárnap a Hezbollah terrorszervezet Izraelt tette felelőssé Azbar haláláért. A vád a terrorszervezthez köthető libanoni Al-Akhbar újságban jelent meg.

A jelentés szerint a kivégzés Izrael harcának része, hogy a pusztító polgárháborút követően megakadályozza Szíria és szövetségesei katonai képességeinek rehabilitációját, különös tekintettel a precíziós fegyverek fejlesztését.

[popup][/popup]