New York: 8.3 millió dollárért kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 8,3 millió dollárért (2,6 milliárd forint) kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción. A mai Bajorország területéről származó illusztrált imakönyv – egy úgynevezett máchzor – leütési ára a legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak – közölte kedden a Sotheby’s auckiósház.

The Luzzatto High Holiday Mahzor: Seven Centuries of Worship

In late 13th – early 14th century southern Germany, at a time when censorship was severe and rampant, and most Hebrew manuscripts were exclusively illustrate…

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a Ros Hásáná és a Jom Kippur  liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

A kéziratot, a Luzzatto nagyünnepi máchzort egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta licitre, leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték. A Sotheby’s szerint számos vásárló érdeklődött az imakönyv irány. A legmagasabb árat végül egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

MTI

 

[popup][/popup]