Netanjahu pere két héttel a választások után kezdődik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök elleni három korrupciós ügy tárgyalása két héttel az izraeli választások után, március 17-én délután 3 órakor veszi kezdetét.

Benjamin Netanjahu sajtótájékoztatója a vádemelés után (Fotó: youtube)

A háromfős bírói testület tagjait múlt szerdán jelölték ki.

A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság bírói: Rivka Friedman-Feldman (vallásos), Mose Bar-Am (szekuláris) és Oded Saham (szekuláris).

Kettő közülük már részesített kemény bűntetésben korrupt politikusokat.

Friedman-Feldman tagja volt annak a bírói testületnek, mely az úgy nevezett Talansky-ügy újratárgyalásán bűnösnek találta Ehud Olmert ex-miniszterelnököt kenőpénz elfogadásáért.

Avichai Mandelblit főügyész november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

Ez volt az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen vádat emeltek.

Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

Mandelblit november végén jelezte, hogy nincs jogalapja lemondásra vagy szabadságolásra kényszeríteni Netanjahut mint ügyvivő miniszterelnököt. Az azonban továbbra sem tisztázott, hogy megbízható-e kormányalakítással. Ezzel a kérdéssel egyelőre sem Mandelblit sem a Legfelsőbb Bíróság nem kíván foglalkozni, mondván, még nem aktuális.

A főügyész december 2-án hivatalosan eljuttatta Juli Edelstein Knesszet-elnökhöz a miniszterelnök elleni három korrupciós ügy vádiratát.

Mandelblit akkor jelentette ki először a vádiratban, hogy a tárgyalásra a Jeruzsálemi Kerületi Bíróságon kerül sor, valamint csatolta az ügyészség 333 tanút felsoroló listáját.

Érdemes megjegyezni, hogy aligha fog mind a 333 tanú részt venni a tárgyaláson, ám az izraeli törvények előírják, hogy a főügyésznek közzé kell tennie a listát a vád benyújtásakor.

A listán Netanjahu társai és bizalmasai, valamint ismert izraeli politikusok és újságírók is szerepelnek.

A miniszterelnök január elsején bejelentette, hogy mentelmi jogot kér a Knesszettől.

A törvény szerint a mentelmi kérdésekben a Knesszet Ház Bizottságnak kell döntést hozni, ám a bizottságnak nem voltak tagjai, mivel közel egy éve nincs működő kormány.

A bizottság felállításáról szóló szavazást január 28-án tartották a Knesszetben.

Netanjahu január 28-án reggel visszavonta kérését, hogy a Knesszet szavazzon a mentelmi jogáról, és Avichai Mandelblit főügyész még aznap délután hivatalosan benyújtotta ellene a vádemelést.

Teljes cikk

[popup][/popup]