Netanjahu: „Palesztinok által manipulált konferencia francia védnökség alatt”

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Így nyilatkozott az izraeli miniszterelnök a vasárnapra Párizsba összehívott „nemzetközi békekonferenciáról”. „Célja további Izrael-ellenes állásfoglalások elfogadása. Hátráltatja a békét és nem kötelez bennünket semmire” – tette hozzá a norvég külügyminiszterrel tartott találkozója előtt.

Borge Brende norvég külügyminiszter és Benjamin Netanjahu

Netanjahu szerint az egyik utolsó, a múlthoz ragaszkodó kísérletről van szó a jövő beköszönte előtt – utalt az Izraellel szemben várhatóan Barack Obama leköszönő amerikai elnöknél megengedőbb politikát képviselő Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatására.

Börge Brende norvég külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa részt vesz a párizsi találkozón, és megígérte, hogy annak eredménye kiegyensúlyozott lesz. A francia hatóságok hetvenkét ország képviselőit várják a tárgyalásra, amelyen Izrael és a palesztinok nem lesznek jelen.

Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.

[popup][/popup]