Netanjahu nem örült az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetésének

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök langyos reakciója Donald Trump amerikai elnök arra vonatkozó javaslatára, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyeznék Tel-Avivból Jeruzsálembe, majdnem meghiúsította a kezdeményezést – állítja a volt amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner új memoárjában (Breaking History: A White House Memoir).

Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az évszázad megallapodásának leleplezésén 2020. januàr 28. Fotó: youtube

A könyvkivonatok szerint, melyet egy szaúdi tisztviselő szivárogtatott ki, Netanjahu akkori miniszterelnök határozottan nem lelkesedett a tervvel kapcsolatban a 2017. december 5-i telefonhívásuk során, és így válaszolt: „Ha úgy döntesz, hogy megteszed, támogatni foglak” – írja az ujkelet.live.

Trump azt gondolta, hogy az izraeli vezető nem fogja fel teljesen a helyzetet, majd megismételte, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi a nagykövetséget. „Bibi [Netanjahu beceneve] ismét a vártnál kevésbé lelkesen reagált” – áll a könyvben.

Kushner azt állítja, hogy ,,Trump elkezdte megkérdőjelezni a döntést”, és az elnök ,,hangosan azon tűnődött, miért vállalja ezt a kockázatot, ha az izraeli miniszterelnök ezt nem tartja olyan fontosnak”, különös tekintettel a nemzetbiztonsági csapata által ránehezedő nyomásra, hogy kerülje a potenciálisan erőszakot kiváltó lépést.

Kushner úgy fogalmaz, hogy Trump ezután azt mondta a volt miniszterelnöknek: ,,Bibi, azt hiszem, te vagy a probléma.”

Netanjahu „hűvösen ellenkezett”, kifejtve, ő is része a megoldásnak. Kushner szerint azonban Trump láthatóan ,,frusztrált” volt.

Trump egy nappal később bejelentette a döntést, és nem volt hajlandó fogadni a lépés miatt feldühödött arab vezetők hívását.

Netanjahu irodája a Walla izraeli híroldalnak válaszolva cáfolt, azt állítva, hogy Netanjahu ,,többször” kérte Donald Trumpot a nagykövetség áthelyezésére, és ,,nagyra értékelte ezt a döntést”. Megjegyezte továbbá, hogy nem világos, hogy a lépés megtörtént-e volna, ha Netanjahu nem oszlatja el a Trump-kormány félelmeit, miszerint a lépés erőszakot vált ki a palesztinokból.

Kushner könyve augusztus 23-án jelenik meg.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az izrael által az 1967-es hatnapos háború idején felszabadított majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok régóta elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és Bill Clinton 1995-ben aláírta a jeruzsálemi nagykövetségről szóló törvényt, az egymást követő kormányok nem bolygatták a nagykövetség áthelyezésének ügyét, attól tartva, hogy provokálná a palesztinokat.

Donald Trump amerikai elnök 2017. december 6-án bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy döntése csupán a valóság elismerése, és nem szándékozik előre meghatározni a város végső határait. Beszédében továbbá elrendelte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, ami 2018 májusában meg is történt.

A döntés arra késztette a palesztinokat, hogy megszakítsák kapcsolataikat az Egyesült Államok kormányával, és széles körű erőszakos tiltakozást váltott ki a gázai határ mentén.

[popup][/popup]