Netanjahu nem engedte el küldöttségét a túsztárgyalásokra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezúttal nem engedte el hazája küldöttségét a kairói tárgyalásokra, amelyeken a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt emberek szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna közvetítők útján a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel.

“Izrael nem enged a Hamász tévhiten alapuló követeléseinek. A szervezetnek enyhítenie kell feltételein” – olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében. Ezt azután adták ki szerdán, hogy a helyi média jelentette: Netanjahu nem hagyta jóvá az izraeli delegáció visszaküldését Kairóba, a még a Hamász fogságában lévő 134 élő vagy holt túsz elengedéséről szóló tárgyalások következő fordulójára.

“Kairóban a Hamász nem tett semmilyen új javaslatot, amelynek részeként elengedné túszait” – közölte a miniszterelnöki hivatal az előző, keddi egyezkedésről. “Csak a Hamász álláspontjának megváltozása teheti lehetővé a tárgyalások folytatását” – tették hozzá.

Az elrabolt izraeliek családtagjai dühödten reagáltak a bejelentésre. Kijelentették, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő az életben lévők számára. “A kormány egyes tagjai szemmel láthatóan úgy döntöttek, hogy feláldozzák az elraboltak életét, de ezt nem ismerik be” – közölte képviselőjük.

A túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások első szakasza jelentős előrelépés nélkül ért véget kedden. Egy jelen lévő amerikai tisztségviselő beszámolója szerint a tárgyalás nem lehetetlenült el, de nem volt áttörés. A közvetítésben szintén részt vevő egyiptomi tisztségviselők pedig úgy vélekedtek, hogy az egyeztetés folytatódik a következő napokban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]