Netanjahu négy annektálási forgatókönyvet vázolt Gantz-nak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Járiv Levin Kneszet-elnök (Likud) szerdán négy forgatókönyvet mutatott be Beni Gantz védelmi miniszternek és Gabi Askenázi külügyminiszternek (Kék-Fehér) Júdea és Szamária egyes részeinek annektálása kapcsán, a terület 30%-ának annektálásától a néhány százalékos szimbolikus annektálásig, idézett a 13-as csatorna egy izraeli tisztviselőt, akit tájékoztatttak az ülésen elhangzottakról.

Izraeli kormányülés maszkban június 7-én, Ganz és Netanjahu (youtube képernyőfotó)

A riport szerint minden forgatókönyvhöz mutattak egy térképet, de Netanjahu és Levin nem mondták meg Gantznak és Askenázinak, hogy a négy közül melyiket részesítik előnyben – írja az ujkelet.live.

Gantz és Askenázi közölte Netanjahuval, hogy ellenzik a terület palesztin lakosokkal való annektálását. Hangsúlyozták, hogy ellenzik a terület egyes részek annektálását anélkül, hogy egyenlő jogokat biztosítanának az ott élő palesztinok számára.

A csatornának nyilatkozó tisztviselő szerint Gantz és Askenázi azt akarja, hogy az annektálás ne egyoldalú, hanem egy szélesebb diplomáciai kontextus részét képezze, amelyben a palesztinok is kapnak cserébe valamit.

A találkozó döntés vagy érdemi előrelépés nélkül zárult le, a következő napokban további ülésekre kerül sor.

A koalíciós megállapodás Netanjahu és partnere, Gantz között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

A Trump-kormány még nem döntötte el, hogy zöldutat ad-e Netanjahunak az annektáláshoz. A legfrissebb riportok szerint konszenzust szeretnének, azaz Gantz és Gabi Askenázi külügyminiszter is támogassa Netanjahu tervét.

Teljes cikk

[popup][/popup]