Netanjahu-Herzog tévévita

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Herzog Netanjahu

Herzog a stúdióban, Netanjahu a képernyőn (Fotó: Channel 2 News)

 

A hétvégén került sor a kedden esedékes izraeli parlamenti választások két fő esélyesének, Benjamin Netanjahu jelenlegi kormányfő, a Likud párt vezetője, illetve fő kihívója, a középbal ellenzéki Cionista Tábor képviseletében induló Jichák Herzog régóta várt televíziós vitájára. A szócsatát az izraeli 2-es csatornán végül sajátos körülmények közt rendezték meg, Netanjahu ugyanis nem volt jelen a stúdióban, hanem videóláncon csatlakozott az adásba.

Az első – íly módon mégsem teljesen „szemtől-szemben” lezajlott – vita középpontjában, Izrael folyamatos fenyegetettsége miatt nem a gazdasági, hanem a biztonsági kérdések álltak. Netanjahu, aki reményei szerint ismét szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot, szemére vetette ellenlábasának, hogy nem támogatja az iráni atomprogram elleni diplomáciai erőfeszítéseit, Herzog viszont nemzetközi pozíciói gyengülése miatt bírálta a kormányfőt, s közölte, a Cionista Tábor is képes lesz Izrael megvédésére. Az ellenzék jelöltje úgy fogalmazott, hogy az izraeliek a „kétségbeesés és a remény közt választhatnak”, s csak ő tudja leváltani Netanjahut.

A Közel-Kelet egésze szempontjából is jelentős voksolás előtt az utolsó felmérések alapján úgy tűnik, hogy a Likud néhány mandátumos hátrányban van, ám a verseny korántsem lefutott, s végül minden a koalíciós alkudozásokon dől el. Izraelben hagyományosan nem a hét végén, hanem mindig keddi napon tartják a törvényhozási választásokat.

[popup][/popup]