Netanjahu és Liberman megállapodott a parlamenti küszöb megemeléséről

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Avigdor Liberman külügyminiszter megállapodott arról, hogy a jelenlegi 2-ről 3,25 százalékra kellene emelni a pártoknak a parlamentbe való bejutáshoz előírt küszöböt – írta a Háárec című izraeli lap csütörtökön.

 

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu

A kormánykoalíció pártjai között nincs egyetértés a kérdésben. A Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártot vezető Liberman a választásokon leadott szavazatok négy százalékára szerette volna emelni a bejutás határát, a januári választásokon 4,99 százalékot szerzett Tnua (Mozgalom) nevű centrista pártot vezető Cipi Livni igazságügy-miniszter viszont ellenzi a küszöb megemelését.

Ha a kompromisszumos törvényjavaslatot megszavaznák a kneszetben, akkor az veszélyeztetné a kis pártok bejutását, és közös listán való összefogásra kényszerítené az arab pártokat, ha eséllyel akarnak indulni a következő választásokon.

A jelenlegi 2 százalékos küszöböt a január végi választásokon tizenkét párt lépte át, de egy 3,25 százalékos küszöb esetén csak háromnegyedük kerülne be a kneszetbe.

Kiesne például a 2,99 százalékot kapott Hadas nevű kommunista zsidó-arab párt is, amelynek egyik képviselője, Dov Kenin kijelentette: “kifejezetten azért választották a furcsa 3,25 százalékot, hogy megakadályozzák a választásokon az arabok támogatta pártok bejutását”.

Kenin szerint az arab pártok közös listája “veszélyes gondolat, mert tagadja az arabok pluralizmushoz való jogát”.

Izraelben a pártlistás, egyfordulós választási rendszerben 1992-ig mindössze egy százalék volt a bejutási küszöb, ezt akkor másfél százalékra, majd 2003-ban két százalékra emelték a jobb kormányozhatóság érdekében.

 

[popup][/popup]