Netanjahu: Egy demokráciában nem tartóztatják le az ellenzéket, de a kormányt sem nevezik nácinak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedd este kijelentette, hogy ,,egy demokratikus országban az ellenzék vezetőit nem tartóztatják le”, hozzátéve, ,,ahogy a kormány minisztereit sem nevezik náciknak, nem nevezik a zsidó kormányt Harmadik Birodalomnak, és nem szólítják fel a polgárokat, hogy vegyenek részt polgári engedetlenségben.”

Benjamin Netanjahu

A fejleményekről az ujkelet.live közöl összefoglalót.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter is reagált pártja egyik tagjának, Cvika Fogelnek a megjegyzéseire, aki ellenzéki képviselők árulás miatti letartóztatását szorgalmazta. Ben Gvir kijelentette, hogy ,,nem tartóztatjuk le a politikai ellenfeleket”, de hozzátette, hogy ,,Lapid és Gantz lángba borítják az országot.”

,,Nem hiszem, hogy ezeknek a kijelentéseknek el kellett hangoznia” – jegyezte meg Ben-Gvir szerdán a Kan közrádióban. ,,Nem tartóztatunk le politikai ellenfeleket, sem Lapidot sem Gantzot.”

A minisztert szerint a média kiforgatja az ügyet, ahelyett, hogy komoly diskurzus folyna az ellenzék felelőtlenségéről amiatt, hogy Jáir Lapid és Gantz lángba borítja az országot.

,,Fogel szívből beszélt” más párttagokról, akiket ,,folyamatosan támad az ellenzék, és ezek nem személyes támadások, hanem támadások az állam ellen. Nem értem, hol van az elszámoltatás? Tel-Avivban náci szimbólumok mutatása? Felhívások járiv Levin igazságügyi miniszter bántására?” – utalt a szombati kormányellenes tüntetésre Tel-Avivban.

Előzmény

Cvika Fogel, az Otzma Jehudit párt tagja, akit a Kneszet Közbiztonsági Bizottságának elnöki posztjára jelöltek ki, kedden a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva kijelentette, hogy ,,Jáir Lapidot, Beni Gantzot, Jáir Golánt és Mose Jáálont le kell tartóztatni” hazaárulásért.

,,Ezt a négyet meg kell állítani – ők a legveszélyesebb emberek jelenleg” mondta Fogel.

Arra a kérdésre, hogy mi a letartóztatás oka:

„Nem tüntetésről beszélnek, nem zászlókról vagy bármi másról. Most háborúról beszélnek, és háborúra szólítanak. Ha tüntetésre szólitanának, megadnám nekik a tüntetés jogát. De ellenségként kezelnek. Ez hazaárulás, és okot ad a letartóztatásra.”

Párttársa, Almog Cohen pedig azt mondta, hogy ,,világossá kell tenni számukra, hogy ha folytatják az uszítást, letartóztatják őket”.

Jáir Lapid, az ellenzék vezetője Twitteren reagált:

,,Egyértelmű volt, hogy idáig jutunk. A nem demokratikus országokban a kormány mindig azzal fenyeget, hogy letartóztatja az ellenzék vezetőit.”

Járiv Levin igazságügyi miniszter (Likud) szerdán egy sajtótájékoztatón bemutatott a kormány  átfogó igazságügyi reformjának tervét, mely célja, hogy korlátozza az izraeli Legfelsőbb Bíróság és a kormány jogi tanácsadóinak hatalmát.

A terv miatt szombat este több ezren vonultak az utcákra Tel-Avivban.

Hétfő este Lapid találkozott az ellenzéki pártok vezetőivel, és Twitteren azt írta: ,,Együtt fogunk harcolni a kormány veszélyes lépései ellen.”

Beni Gantz volt védelmi miniszter és vezérkari főnök csatlakozott, és azt írta, hogy ,,együtt fogunk fellépni az izraeli demokrácia lábbal tiprására tett kísérlet ellen. Ez nem igazságszolgáltatási reform, ez egy rezsimpuccs”.

Gantz korábban figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ha nem folytatnak megbeszéléseket a reformról, Izrael polgárháborúba sodródhat, de nem szólított ilyenre.

Jáir Golán volt meretzes képviselő és volt helyettes vezérkari főnök kedden ,,széles körű” polgári zavargásokra szólított.

„Barátaim, a rosszindulatú és gonosz kormánnyal szemben egyetlen út van: egy nagyszabású polgári felkelés” – írta Golán Twitteren.

Teljes cikk

Címkék:Ben Gvir, Benny Gantz, Cvika Fogel, ellenállás, Jair Lapid, jogi reform, Tüntetések

[popup][/popup]