Netanjahu Berlinben: abszurd és felháborító a demokrácia felszámolásának vádja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy Izrael „liberális demokrácia és az is marad”, miután elutasította Jichák Herzog elnök javasolt igazságügyi reformkeretét.

Netanjahu és Olaf Scholz Berlinben (Forrás: Twitter)

„Segítettem az izraeli rendszer liberalizálását. Liberalizálni gazdaságát” – mondta Netanjahu Olaf Scholz német kancellár mellett. „Liberalizálni életmódját. Előmozdítani az LMBT jogokat.”

„Nem igaz az a kép, amelyet úgy tálalnak, mintha igazságügyi reformot próbálnánk megvalósítani az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálására” – hangoztatta Netanjahu, mondván, hogy az igazságszolgáltatási ág túlzottan erős lett Izraelben.

Netanjahu szerint „ugyanaz az egyensúlyunk lesz, mint bármely más demokráciában” a terv végrehajtása után, és visszavágott azoknak, akik őt „a demokráciát felszámoló hatalmasságként” ábrázolják, „abszurdnak” és „felháborítónak” nevezve az ilyen vádakat.

„Az igazságszolgáltatás függetlensége elsődleges érték” – mondta Scholz. ,,Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük ezt a vitát” – tette hozzá, széles körű konszenzust sürgetve.

,,Izrael barátjaként reméljük, hogy még nem mondták ki az utolsó szót” Herzog alternatív javaslatával kapcsolatban.

 

Háttér: 

Jichák Herzog elnök szerda esti TV-ben sugárzott beszédében ,,polgárháborúra” és közeledő ,,szakadékra” figyelmeztetett, ha nem sikerül kompromisszumot kötni a kormány reformtervét illetően.

  • Az ellenzék többször is követelte a kormánytól,hogy a tárgyalások során szüneteltesse a villámgyors törvényalkotást, amit a koalíció megtagadott, és a széles körű ellenállás ellenére is előremozdítja a tervet.
  • ,,Azoknak, akik azt hiszik, hogy egy valódi polgárháború, emberi életekkel egy olyan határ, amelyet nem lépünk át, el vannak tájolva” – mondta az elnök. Izrael 75. évében „a szakadék érinthető távolságban van”.
  • „A polgárháború egy vörös vonal. Kerül amibe kerül, nem fogom hagyni, hogy megtörténjen.”

Csörte az ellenzékkel

Az ellenzék vezetői csütörtök este felsorakoztak a Herzog elnök által javasolt keretek mögé, a javaslatot működőképesnek, de nem ideálisnak nevezve.

Az ellenzék hat pártvezetője közül öten – Jes Atid, Nemzeti Egység, Jiszráel Beiteinu, Munkapárt és Ra’am – támogatták közösen a javaslatot, mint alapot egy kompromisszum elérésére, többen pedig aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha nem sikerül megfékezni a koalíciónak igazságszolgáltatás gyengítéséte irányuló villámgyors menetét, az védtelenné teszi az állampolgári és a kisebbségi jogokat.

Jáir Lapid ellenzéki vezető (Jes Atid) és Beni Gantz (Nemzeti Egység) kritizálta Netanjahu miniszterelnököt a javaslat elutasításáért. Lapid szerint a reakció olyan volt, mintha ,azt mondanák Herzognak, hogy „menj a pokolba”.

A miniszterelnök gyorsan visszavágott, mondván, hogy „az elnök tegnap bemutatott kerete teljesen egyoldalú volt”.

„Honnan tudjuk ezt? Mert az egyik oldal elfogadja, a másik pedig elutasítja” – mondta a Likud vezetője a még Berlinben rögzített videóüzenetben, amelyet a koalíció szélsőjobboldali és vallásos pártjai is visszhangoztak.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]