Netanjahu bejelentette a szárazföldi hadművelet kiterjesztését

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken bejelentette a szárazföldi hadművelet kiterjesztését. Az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai öt újabb alagutat találtak a Gázai övezetben.

netanjahu forrás jewishtribuneca

Benjámin Netanjahu (forrás: jewishtribune.ca)

Netanjahu pénteken a tel-avivi főhadiszálláson megtartott kormányülés kezdetén azt mondta, hogy nagy nemzetközi megértés fogadta a hadműveletet, elismerik, hogy a hadseregnek nem érdeke az ártatlan civilek sérelme, és a lehetőségekhez képest megpróbálja ennek elejét venni.

Szakértők szerint több tucat, többségében a Hamász tulajdonában lévő – Izrael szerint terrortámadásra szolgáló – alagút található az övezetben. “A Hamász folyamatosan felügyelt és igen fejlett alagúthálózata rakétakilövő és -karbantartó állomásokat, valamint parancsnokságokat köt össze” – áll a hadsereg szóvivőjének közleményében.

“A szárazföldi offenzíva csütörtöki megindítása óta a katonák megtaláltak és jelenleg alaposan átvizsgálnak öt alagutat. A fejlett és bonyolult támadóalagutak áthaladnak az izraeli határ alatt, hogy azon terroristák hatolhassanak az izraeli hátországba” – folytatódik a közlemény.

“Az ilyen alagutak kijárata mélyen izraeli területen van, céljuk izraeli katonák és civilek elrablása, behatolás izraeli településekre, tömeggyilkosságok és túszejtés végrehajtása” – fejeződik be a katonai nyilatkozat.

Gázai jelentések szerint pénteken több alagutat fel is robbantottak az izraeli egységek, helikopterről rakétákkal lőtték azok bejáratát. Tankokat és rakéták kilövésére készülő csoportokat is célba vettek.

A hadsereg közlése szerint megtámadtak egy robbanószerek tárolására használt mecsetet is. A katonák megpróbálják elkerülni Gázában a sűrűn lakott városias részeket, de Uri Ariel, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt lakásügyi minisztere a városi részekre való bevonulást sürget, és hogy a szárazföldi hadműveletet ne korlátozzák az Izraelbe vezető titkos alagutak felszámolására.

A Likud párti Jiszráel Katz közlekedési miniszter is szélesítené az offenzíva céljait, szerinte annak egy rakétáktól és alagutaktól demilitarizált Gázai övezetet kellene teremtenie.

Az izraeli biztonsági kabinet csütörtök este terjesztette ki szárazföldi offenzívára is a július nyolcadikán indult – csütörtökig légicsapásokra korlátozott – Erős Szikla hadműveletet, a szárazföldi egységek feladata a határon átnyúló alagutak felszámolása és csapás mérése a Hamász katonai infrastruktúrájára.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]