Neokohn: A főszerkesztő után hat további munkatárs távozik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Négy munkatárs viszi tovább a honlapot.

Megyeri András Jonatán, a Neokohn megbízott főszerkesztője

Élénk sajtóvisszhangot váltott ki, hogy november 23-án Seres László, a Neokohn hírportál alapító főszerkesztője Facebook közleményben tudatta: távozik a portáltól.

Közleményében nem rejtette véka alá, hogy döntésének oka a kiadó egyre erősebb NER iránti elkötelezettsége, és a kiadói igény a Mazsihisz támadására. Mikor megpróbálta leváltani a NER iránt maximálisan elkötelezett helyettesét, be kellett látnia, hogy a tulajdonosok inkább tőle válnak meg. NER-projektben nem kíván részt venni – tudatta Seres –, és olyanban sem, amelyben egyre inkább tulajdonosi elvárás a neológ hitközség folyamatos támadása.

Seres váratlan lépése után a tulajdonos Megyeri András Jonatánt nevezte ki megbízott szerkesztőnek, aki az EMIH iránti lojalitása mellett a Mazsihisz ellen írott vitriolos cikkeiről (Sípuccai dosszié) ismert.

Ebben a felállásban biztosítottnak látszik az, amit Seres László vélelmezett: a NER iránti elkötelezettség és a neológia iránti ellenséges attitűd. A Neokohn-t birtokló Brit Media EMIH-közeli cég volt a közelmúltig, és sokak szerint az maradt azután is, hogy új tulajdonos, Milkovits Pál megvásárolta azt.

A Kibic honlapján ma újabb hír látott napvilágot: további hat munkatárs neve került ki az impresszumból, név szerint: Csere Ivett, Eperjesi Ildikó, Kertész Ádám, Nagy Gabriella, Wallenstein Róbert és Seres Attila. A döntés okáról a nagyon diplomatikusan nyilatkozó Seres Attila árult el annyit, hogy a főszerkesztő-helyettessel támadt konfliktusai „újságírás-szakmai és kommunikációs kérdéseket” érintettek.

Rövid ideig úgy lehetett tudni, hogy Megyeri állandó főszerkesztővé avanzsál, de a legfrissebb hírek szerint továbbra is csupán megbízott főszerkesztőként látja el feladatát.

Vélhetően olyan főszerkesztőt keresnek a tulajdonosok, akinek szakmai renoméja Seres Lászlóéval vetekszik – így próbálván elkerülni a presztízs csökkenést.

Megyeri András egyelőre csupán a konzervatív elkötelezettségről nyilatkozott, valamint arról, hogy igyekeznek jobban összehangolni a cégcsoporthoz tartozó médiumok munkáját. Ez a Neokohnon kívül jelenleg a Pesti Hírlapot és a 168Órát jelenti.

Az időpont feltehetően nem teljesen véletlen: mint a Demeter-ügy is mutatja, a kormányoldali közeg hangneme durvul, egyre keményebben megkövetelik a teljes lojalitást. Azoknak a sajtómunkásoknak áll a zászló, akik ezt bírják gyomorral. Akik nem, azoknak kívül tágasabb.

*

A látványosan terjeszkedő EMIH új cégei, intézményei körül többnél válságjelenségek észlelhetők, mintha az egész EMIH helyzete látszana meginogni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Évek óta parkolópályán van a Sorsok Háza-projekt, érdemi hír nincs róla, kimenetele kétségesnek tűnik.

A médiaportfóliójukat birtokló Brit Media céget eladták, s az új tulajdonosra bízták a kormánypárti „áthangolást”, ez azonban válságot okozott, és távozott a munkatársi gárda meghatározó része a 168Órától és a Neokohn-tól.

Kóser vágóhídjuk milliárdos veszteséget termel, és ezt az EMIH ismeretlen forrásból pótolja ki.

Mindezek elemzése bővebb kereteket kíván, amire még visszatérünk.

támogatás
Pop up banner
ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo