Milliárdos veszteséget halmozott fel az EMIH kóser vágóhídja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2017-2019 között milliárdos veszteség, milliárdos hiteltartozás és milliárdos beszállítói tartozás.

David Lau, Izrael askenázi főrabbija (b), Köves Slomó (középen) és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (jobbról a második) a vágóhíd átadásán 2017-ben (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A fenti eredményt produkálta a csengelei vágóhíd, a 24.hu tudósítása szerint.

A portál a húsfeldolgozót működtető Quality Poultry (QP) Kft. pénzügyi beszámolóiban böngészve találta a fenti adatokat.

Nyilván a tartozások miatt a cégnél 2020. november közepén végrehajtást rendeltek el.

A veszteségek egy részét az EMIH közvetlenül pótolta ki, s így Köves Slomó felekezete már összesen 1.1 milliárd forintot öntött a veszteséges cégbe.

A portál által felett kérdésekre az EMIH írásban válaszolt, s ebből optimista kép rajzolódik ki:

„A tulajdonosok által 2017-ben jóváhagyott stratégia célkitűzése szerint nagyjából 3 év alatt kell a kóser libatermékek világpiacán 40 százalékos, valamint a további más kóser baromfitermékek európai piacán 20 százalékos részesedést elérni, ami az eredményes működés szilárd alapja lehet. Az elmúlt években folytatott intenzív piacépítés eredményeképpen ezt a célt az idén elértük, így – összhangban a vállalat eredeti üzleti tervével – előreláthatóan 2020 lesz az első nyereséges év.”

Hogy miképp tudják ezt a hatalmas veszteséget az EMIH vezetői finanszírozni, arra a portál a következő választ találja: az EMIH rendkívül széles hálózatot alakított ki. Ennek része saját intézményi (iskolák, vallási intézmények, alapítványok) és vállalkozási (vágóhíd, idősotthonok) rendszere, szerteágazó politikai és üzleti kapcsolatai. Ebben a bonyolult hálózatban hatékonyan áramlik a pénz és a legégetőbb veszteségek mindig fedezhetők.

A 24.hu szerzője azonban kiemeli: nem kapott érdemi, konkrét választ az EMIH-től, miből fedezik a hiányt.

Hogy azonban az EMIH-közeli (belföldi, külföldi, alapítványi) pénzügyi források is végesek lehetnek, arra utalt a nyári nagy média-visszavonulás is, noha nem pénzügyi okokra hivatkoztak, miközben a médiacégnél korábban fizetési problémák is voltak.

Akik az EMIH-hez köthető, összetett intézménybirodalmat vezetik, jellemzően Köves Slomóhoz kötődő bizalmi emberek, számuk azonban meglehetősen korlátozott. Épp ezért történik meg, hogy egyesek több, egymástól eltérő profilú céget irányítanak, vagy legalábbis több vállalkozás vezetésében is feltűnnek. Csakhogy – mondják a 24.hu forrásai – a vágóhíd üzemeltetése, a húsfeldolgozás külön szakma, amelybe nem lehet egyik napról a másikra beugrani.

Teljes cikk

Címkék:CSengele

[popup][/popup]