Nemzetközi megemlékezés Auschwitzban

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemzetközi megemlékezést tartanak kedden, az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján. A központi ünnepség az auschwitz-birkenaui láger hírhedt, “A munka szabaddá tesz” (Arbeit macht frei) feliratú főkapujánál lesz, amelyen 42 állam képviselői, köztük Joachim Gauck német, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnök hajt fejet az áldozatok emléke előtt.

auschwitz fotó Czeglédi Zsolt MTI

(fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Magyarország részéről – Áder János köztársasági elnök képviseletében – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vesz részt a megemlékezésen. A népes magyar küldöttséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében induló csoportok is alkotják.

A megemlékezés részvevői között mintegy száz túlélő is jelen lesz, unokáik, dédunokáik kíséretében. Jelen lesz Steven Spielberg, a Schindler listája Oscar-díjas film rendezője is.

A rendezvényt megelőző napokban az orosz külügyi tárca közölte, Vlagyimir Putyin – aki az utolsó, 2005-ös kerek évfordulón jelen volt – nem vesz részt a megemlékezésen, nem kapott személyes meghívást. A szervezők – az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum és a Nemzetközi Auschwitz Tanács – ezután hangsúlyozták, hogy egyetlen országba sem küldtek névre szóló meghívót, mindegyik állam maga döntött küldöttsége összetételéről. Oroszországot végül Szergej Ivanov, a Kreml adminisztrációjának vezetője képviseli. Politikai megfigyelők a diplomáciai csörtét az orosz-ukrán konfliktussal hozzák kapcsolatba.

A megemlékezést a “Hallgasd meg a túlélők szavát” mottóval rendezik meg. A szervezők mindenekelőtt a holokauszt szemtanúit szólaltatják meg. A központi ünnepségen hárman közülük “tanúvallomást” tesznek, hogy – amint azt Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója megfogalmazta – a történelmi katasztrófákat kiváltó, “megalázásra, megvetésre, emberirtásra való hajlamainkra” figyelmeztessenek.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, ez lett a zsidók megsemmisítésének fő helyszíne.

Az Auschwitz-Birkenauba érkezők 70-75 százalékára az azonnali halál várt. Az emberek tervszerű megsemmisítése csak 1944 késő őszén ért véget. A németek a birkenaui gázkamrákat felrobbantották, a foglyok nagy részét 1944 végén, 1945 elején a szovjet csapatok közeledtekor legyilkolták vagy gyalogmenetben megindították nyugat felé.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]