Német választások: a szélsőjobboldali, bevándorló-ellenes AfD hihetetlen térnyerése

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mindhárom vasárnapi tartományi (Landtag-) választáson kevesebb szavazatot kapott mint öt éve, ezzel Angela Merkel kancellár pártja a választási “szupervasárnap” első számú vesztese az esti részeredmények szerint. Az újonc Alternatíva Németországnak (AfD) mindhárom tartományban 10 százalék feletti eredménnyel kerül be a Landtagba, így a Merkel-kormány menekültpolitikájának bírálatára építő párt az első számú nyertes.

AN93810701epa05201487 Germa

Baden-Württembergben a CDU most először nem a legnagyobb politikai erő, és várhatóan szintén először 30 százalék alatti eredményt ér el.
A CDU Rajna-vidék-Pfalzban is gyengült, míg Szász-Anhaltban ugyancsak a néppártok esetében fontos határként számon tartott 30 százalék alá süllyedhet, de így is az első helyen végezhet, viszont a koalíciós partner szociáldemokrata párt (SPD) visszaesése miatt az általa vezetett kormány elveszítette többségét.
A következő évek nagy feladata a “protestszavazók” visszanyerése lesz – mondta az urnazárás utáni első nyilatkozatában Reiner Haseloff CDU-s szász-anhalti miniszterelnök. Hozzátette, hogy a “politikai közép” erőit összefogó kormányt kíván alakítani.
A kormányalakítás Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is nehéz lesz, mert a hivatalban lévő kormányt alkotó koalíció kisebbik pártja e tartományokban is annyira meggyengült, hogy a koalíció elveszítette többségét. Meglehet, hogy egyik tartományban sem sikerül az eddigi gyakorlatot követve két pártból álló koalíciót létrehozni, hanem egy nagyobb és két kisebb párt összefogására lesz szükség.
A 2013-ban alapított AfD a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő, és vasárnap Szász-Anhaltban története legnagyobb sikerét érte el, a részeredmények alapján akár a szavazatok 24-25 százalékát is megszerezhette. Ezzel rögtön a második számú politikai erővé lépett elő. Rajna-vidék-Pfalzban 10-11 százalékos eredménnyel a harmadik legnagyobb frakciót alkothatja a Landtagban, Baden-Württembergben a negyedik helyet érte el 12 százalék körüli eredménnyel. A párt így már a 16 közül 8 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Ahogy az eddigi ötben, úgy a három újabb tartományi parlamentben is ellenzéki szerepre készül.
Felemelkedésében nagy szerepe van a menekültválságnak, amely Németország újraegyesítése óta nem tapasztalt élénkülést hozott a közéletbe. A társadalom “ismét átpolitizálódott”, és ennek haszonélvezője az AfD, mert látszólag egyszerű megoldásokat kínál – értékelte az eredményeket Peter Tauber, a CDU főtitkára. “Nehéz időkben sokan egyszerű megoldásokra vágynak, a demokraták dolga pedig megmondani, hogy egyszerű megoldások nincsenek” – húzta alá.
Hasonlóan fogalmazott a Zöldek baden-württembergi miniszterelnöke, Winfried Kretschmannn, akinek vezetésével az ökopárt történelmi sikert ért el, először nyert Landtag-választást és folytathatja a 2011-ben kezdett kormányzást. A koalíciós társ SPD meggyengülése miatt viszont új kormányt kell alakítania. Hangsúlyozta, hogy az AfD előretörése azt a kötelezettséget jelenti a “demokratikus pártoknak”, hogy legyenek nyitottak az “új típusú szövetségekre”, és tárgyaljanak a kormányalakítás lehetőségeiről – mondta.
Az SPD súlyos kudarctól menekült meg, ugyan Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban is a néppárti voltát megkérdőjelező 10 százalék körüli eredményt ért el, Rajna-vidék-Pfalzban viszont erősödött, a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg a részeredmények szerint, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest. Az ország nyugati részén fekvő tartományban 25 éve kormányzó SPD így a következő ciklusban is hatalmon marad, a koalíciós társ Zöldek visszaesése miatt viszont ott is új felállásra lesz szükség.
A vasárnapi választások megmutatták, hogy a “politikai közép vékonyabb lett, és ezt komolyan kell venni” – értékelte az eredményeket Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár.

*

A németországi tartományi választások eredményei tükrözik, hogy a társadalom egyes rétegeinek nem sikerült megmagyarázni a migrációs politikát – vélekedett Kiss J. László a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Ennek egyik ismérve, hogy a Merkel-kormány menekültpolitikájának bírálatára építő Alternatíva Németországnak (AfD) szinte minden pártból 10 százaléknyi választót magához vonzott, Szász-Anhaltban a szavazatok több mint 24 százalékát is megszerezhette, ezzel akár néppártként jelentkezhet – fogalmazott.
Kiss J. László szerint a választási eredmények alapján a Rajna-vidék-Pfalz tartományban lesz az egyetlen nagy koalíció, ezzel Németországban a hárompárti kormányzás következik, ami figyelmeztető a jövő évi parlamenti választásokra.
Mint mondta: Angela Merkel német kancellár a vasárnapi választások alternatíva nélküli vesztese, a Kereszténydemokrata Unión (CDU) belül pedig igazi kihívója nincs, a kérdés mégis az, hogy a párt őt fogja-e jelölni 2017-ben is.

*

“Nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében” – mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke.

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni.
Németország ugyan “profitál” a balkáni migrációs útvonal lezárásból, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához – mondta. Azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát – hangsúlyozta.
A menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy “még nincs kielégítő megoldás”. Meghatározó volt az aggodalom is egy “másik vallástól, az iszlámtól”, és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik – fejtette ki a pártelnök-kancellár.
Az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak a menekültválság és más tényezők miatt kialakult aggodalmat a pártrendszer beágyazott, hagyományos erőivel szembeni tiltakozásként kifejezésre juttató szavazókra tud támaszkodni, a legnagyobb felhajtóerőre pedig a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását.
Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata nem “elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása”, ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is – mondta Angela Merkel.
A Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi CDU-listavezetők által a kampányban szorgalmazott nemzeti szintű intézkedésekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az utóbbi hónapokban bevezetett menekültügyi reformokra utalva kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni  Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség – fejtette ki.
Reiner Haseloff, a CDU szász-anhalti listavezetője, tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült a párt szavazótáborát bővíteni, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése miatt viszont “kissé bonyolultabb lesz” új kormányt alakítani, de a feladat egy harmadik partner bevonásával megoldható. A következő évek nagy feladatának nevezte az AfD-hez pártolt szavazók visszaszerzését a “demokratikus közép” számára.
Julia Klöckner, a párt rajna-vidék-pfalzi listavezetője hangsúlyozta: a választást ugyan nem sikerült megnyerni, de az SPD-Zöldek koalíciót sikerült megbuktatni, és a végleges, részletes eredmények azt mutatják, hogy több tízezerrel növelték szavazóik számát. A politikus kiemelte, hogy indokolt volt nemzeti szintű intézkedéseket sürgetni a kampányban, és ha ezt nem tették volna, akkor még sokkal többen szavaztak volna az AfD-re.
Guido Wolfbaden-württembergi frakcióvezető kiemelte, hogy a CDU ugyan nyitott az együttműködésre a választási győztes Zöldekkel, de akár CDU-s vezetésű kormány is alakulhat az SPD-vel és a liberális FDP-vel.
Mindhárman hangoztatták, hogy a kampány középpontjába a menekültválság került, és háttérbe szorította a “klasszikus tartományi témákat”, például az oktatás és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

Kapcsolódó cikkünk: http://www.szombat.org/politika/nemetorszag-es-a-modernkori-bevandorlas

 

 

Címkék:Angela Merkel, bevándorlás, Menekültválság, Németország

[popup][/popup]