Nem vette át Pintértől a kitüntetést

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány antiszemitizmus elleni elégtelen fellépése miatt nem vette át csütörtökön a Világ Igaza kitüntetési ceremónián Pintér Sándortól a kitüntetést az egyik posztumusz díjazott, Fekete Nagy Béla festő fia, írta csütörtök délután a Népszava. Fekete Nagy Béla 1944-ben mintegy 1200 zsidót és katonaszökevényt mentett meg hamis papírokkal a haláltól.

VilágIgazadíjátadó2014_fotóBruzákNoémiMTI

Fekete Mihály (balról a második) a kitüntetett Fekete Nagy Béla fia átveszi az elismerést Ilan Mor izraeli nagykövettől (jobbról a második). Fotó: Bruzák Noémi, MTI

A díjátadón Fekete Mihály Ilan Mortól, Izrael magyarországi nagykövetétől még átvette a Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetését, ám amikor a belügyminiszter a magyar állam Bátorságért érdemjelét akarta átadni nekik, akkor az átvételt a kézfogással együtt megtagadta. A lap értesülései szerint Pintér kínosan feszengett, és igyekezett csitítani őt, mondván: “a díjátadó nem a politikáról szól”.

FeketeNagyBélafia_tiltakozólevél

A fel nem olvasott tiltakozó nyilatkozat

Fekete Mihály ezután szeretett volna felolvasni egy tiltakozó nyilatkozatot, de ahogy nekünk elmondta, “miután az izraeli követ harmadjára is hátba bökött”, ettől elállt. Fekete Mihály az Indexnek elmesélte, hogy tavaly részt vett a BM előtti tiltakozó Orwell-felolvasáson, és saját magát hazudtolta volna meg, ha most a minisztertől egy díjat vett volna át. Saját kiállását szerényen értékelte:

A szüleim a háború alatt zsidókat mentettek, az én kurázsim az övékéhez képest bakfitty.

Az MTI is beszámolt a díjátadó ünnepségről. Hosszan idézték Pintér beszédét, de az incidenst csak egyetlen sorban említették, és a Népszavával ellentétben azzal magyarázták, hanem azzal, hogy a fiú kifogásolta, hogy az édesapa mellett nem terjesztették fel az édesanyát is a díjra.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]