Nem fogadja vissza Hóman Bálintot az MTA

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Tudományos Akadémia a következő egy évben nem kíván foglalkozni a márciusban jogilag rehabilitált Hóman Bálint, egykori kultuszminiszter akadémiai tagságának visszaállításával

– tudta meg az atv.hu. A vészkorszak egyik legellentmondásosabb politikusának szobrot állító Székesfehérvár polgármestere szerint a Zsidó Világkongresszus tiltakozó levele egészen addig puszta hangulatkeltés, míg meg nem érkezik hozzájuk is.

Mint korábban megírtuk a Zsidó Világkongresszus levélben szólította fel Székesfehérvár polgármesterét, hogy álljon el a Hóman-szoborállítás tervétől. Ronald S. Lauder Orbán Viktor közbenjárását is kérte a projekt meghiúsításához.

“Hóman Bálint emblematikus figurája volt a magyar zsidók megalázásának és deportálásának. Ő egy antiszemita volt, aki nem érdemel tiszteletet”

érvel a szervezet elnöke, hozzátéve: a politikus nyíltan támogatta a náci Németországot és a nyilaskeresztes rezsimet.

Cser-Palkovics András polgármester kifejtette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata a sajtóból értesült a Zsidó Világkongresszus nyilatkozatáról, és mivel az abban említett levél a mai napig nem érkezett meg hozzájuk, arra nem tudtak érdemben reagálni. „Ha van egy probléma, amelyet tényleg meg szeretnénk oldani – és ha komolyan kíváncsiak vagyunk valaki véleményére és nem csupán a hangulatkeltés a cél – akkor nem a sajtón keresztül üzenve, hanem közvetlen párbeszédet folytatva juthatunk legtovább” – véli a polgármester, aki a személyes megbeszélések híveként tisztelettel várja majd a WJC képviselőit Székesfehérvárra – feltéve, hogy kézhez vette kifogásaikat.

A szoborállítás ötlete egyébként a fehérvári Hóman Bálint Kulturális Alapítványtól származik, amely a néhai miniszter 130. születésnapjára (december 29.) tervezi felállítani Pető Hunor szobrászművész alkotását.

Az Igazságügyi Minisztérium 15 millió forinttal, a város további csaknem 2 millió forinttal támogatja a projektet, noha a közgyűlésen heves vita bontakozott ki a kérdésben.

Cser-Palkovics András polgármester hozzászólásában elmondta, hogy miután a Fővárosi Törvényszék márciusi elsőfokú, jogerős döntésében posztumusz felmentette Hómant, valamennyi akadály elhárult az útból.

Életfogytig

1946-ban a Budapesti Népbíróság és a Népbíróságok Országos Tanácsa által meghozott ítéletekkel Hómant életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A perújítást a néhai kultuszminiszter egyik oldalági rokona kezdeményezte. A bíróság történész szakértő (Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa) bevonásával azt állapította meg, hogy Hóman Bálint esetében nem bizonyítható a szándékosság a második világháború hadban lépés megszavazásánál, ezért a Fővárosi Törvényszék az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette.

hóman bálint

Hóman Bálint

A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre májusban konferenciát szervezett az egykori kultuszminiszter márciusi bírósági felmentésének hátteréről. A nol.hu beszámolója szerint Varga István, a rehabilitálást kezdeményező jogász Hóman Bálint szakpolitikai tevékenységének méltatása mellett a Magyar Tudományos Akadémia bizonyos tagjainak álláspontját kifogásolta. Varga azt mondta: elképesztőnek tartja, hogy

az MTA a jogerős bírósági végzés ellenére sem hajlandó visszafogadni a tagjai közé Hómant, ezért ő személy szerint addig fog harcolni, míg ez meg nem történik.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Hóman Bálint

[popup][/popup]