Nem engedték be a BZSH küldöttségét a Vasvári Pál utcai zsinagógába

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Biztonsági őrök segítéségével állták útját a Radnóti Zoltán rabbinak, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Rabbisága Igazgatójának, Mazsihisz Rabbitestületének elnökének, aki a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, Ács Tamásnak a társaságában szeretett volna részt venni a Vasvári Pál utcai zsinagóga körzet január 7-én megtartott közgyűlésén.


vasv__ri_zsinagoga_kozgyules.jpg
Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Rabbitestületének elnöke és a BZSH elnöke előzetesen levélben jelezték részvételi szándékukat. Fél órás utcai várakoztatás után – biztonsági őrökön keresztül üzenték – a körzet vezetői, hogy Ács Tamást beengedik, de a neológ Rabbitestület vezetőjét nem. Ezt követően mindkét zsidó vezető távozott a helyszínről.

A tényekhez tartozik, hogy a Budapesti Zsidó Hitközségnek jelenleg taghitközsége a Vasvári Pál utcai zsinagógai körzet, melynek Baruch Oberlander a vallási vezetője, aki egy másik zsidó felekezet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Eközben Vasvári utcai zsinagóga a BZSH tulajdona, közüzemi díjait teljes egészében a BZSH fizeti. A Vasvári utcai zsinagógát használó közösség deklaráltan az EMIH által képviselt chabad és nem a BZSH neológ vallási hagyományait követi. Az EMIH önálló zsidó felekezet, mégis a Vasvári utcai zsinagógai körzeten keresztül jelenlegi pozíciója beleszólást enged a BZSH, illetve a Mazsihisz működésébe, ami sokak szerint sérti azok szuverenitását.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]