Nehru part: 24 órás virrasztás a a Roma holokauszt emlékműve előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A budapesti székhelyű Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat ebben az évben rendhagyó főhajtással emlékezik a vészkorszakban elpusztított romákra a holokauszt roma áldozatainak augusztus 2-i, nemzetközi emléknapja alkalmából: egy 24 órás emlékezésen mintegy 12 ezer áldozat nevét olvassák fel. Ennek lezárásaként ma délután 5-től koszorúzás lesz a pesti Nehru parton.

Fotó: Múlt-kor történelmi magazin

Erről tudósít a Mazsihisz honlapja.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat rendhagyó főhajtásának keretében augusztus elsején és másodikán (szombat 17 órától vasárnap 17 óráig) a budapesti Nehru parton, a roma holokauszt emlékmű előtt figyelemfelkeltő, civil összefogáson alapuló rendezvényen emlékeznek a vészkorszakban elpusztított roma származású embertársainkra. Az emlékműnél közszereplők, művészek, roma és nem roma fiatalok és aktivisták, civil szervezetek, illetve egyéb vallási közösségek és Magyarországon élő kisebbségek képviselői egyenként, szünet nélkül olvassák majd fel a hivatalos összesítésben szereplő több mint tizenkétezer roma áldozat neveit.

A szervezők közleményükben kiemelték: az áldozatok nevének felolvasása szimbolikus módja a megemlékezésnek. Az elpusztultaknak nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk. Mindezzel közelebb kerülünk a náci terror érzelmi megértéséhez is: gondolatban arcokat, sorsokat kapcsolunk a nevekhez és így elkerülhetetlenül emberi, mély érzéseket is felszínre hozunk. Mintegy 12 ezer roma áldozat neve hangzik majd el, ami csak egy töredéke annak a csaknem egy-másfél millióra becsült romának, akik áldozatai voltak a náci üldöztetésnek a II. világháború alatt.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner

Címkék:Roma Holokauszt emlékmű

[popup][/popup]