Natalie Portman nem veszi át Genezis-díját Izraelben

Írta: MTI, ujkelet.hu, Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Natalie Portman amerikai színésznő nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt “nem érzi helyénvalónak” a részvételt.

Natalie Portman 2014-ben Jeruzsálemben legutóbbi filmforgatása idején. (Fotó: Yonatan Sindel/Flash 90)

Noha a Jeruzsálemben született izraeli-amerikai színésznő nem utazik Izraelbe az eredetileg június 28-ra tervezett ünnepségre és ezért idén meg sem tartják a ceremóniát, a díjat odaítélő alapítvány képviselői bejelentették, hogy ennek ellenére megkapja az elismeréssel járó kétmillió dollárt (500 millió forintot).

Portman arra nem tért ki, hogy mely legutóbbi események miatt mondta le részvételét a díjátadó ünnepségen, de az ynet szerint a Gázai övezet határánál zajló, több tucat palesztin halálos áldozattal járó összecsapásokról lehet szó.

Mint Portman a Hollywood Reporternek fogalmazott elutasítását indokolva: “Azért döntöttem a távolmaradás mellett, mert nem akartam jelenlétemmel erősíteni Benjamin Netanjahut, aki beszédet tartott volna az ünnepségen.”

A 2012-ben alapított Genezis-díj eredetileg egymillió dolláros pénzjutalommal jár, de Morris Kahn, a Dél-Afrikában született izraeli milliárdos üzletember megduplázta az idei összeget.

Natalie Portman bejelentette, hogy olyan női jogvédő szervezeteknek fogja felajánlani az elnyert pénzt, melyek az oktatás, a gazdaság, az egészségügy vagy a politika területén előbbre viszik a női egyenjogúságot.

Miri Regev, a szabadszájúságáról ismert izraeli kulturális miniszter kijelentette, hogy szerinte Portman az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) mozgalom támogatóinak a markába került. Portman a Hollywood Reporternek adott nyilatkozatában erre is kitért, és elhatárolta magát a BDS mozgalomtól. “Az erőszak, a korrupció, az egyenlőtlenség és a hatalommal való visszaélés” ellen emelte fel a szavát.

Több baloldali amerikai zsidó véleményformáló, köztük a Forward cikkírója is úgy véli, Portman akkor döntött volna helyesen, ha elmegy Izraelbe a díjátadóra, és ott mondja el véleményét, mert ezáltal kritikát is gyakorolhatott volna, és a szélsőséges BDS-től is feltűnő távolságot tudott volna tartani.

A Mihail Fridman orosz-zsidó üzletember alapította elismerést a korábbi években Anish Kapoor szobrász, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Itzhak Perlman hegedűművész és Michael Douglas színész nyerte el.

A kitüntetést olyanoknak ítélik oda, akik alkotásra serkentik a zsidók következő nemzedékeit kiemelkedő eredményeikkel, valamint a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel.

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Genezis-díj, Izrael, Miri Regev, Natalie Portman

[popup][/popup]