Napi 150 ezer emberre emelik az oltások számát Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, vasárnap közel százezer embert oltottak be – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja hétfőn.

Fotó: University of Maryland School of Medicine

Eddig mintegy 400 ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

A tervek szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik az oltások számát, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli, a legnagyobb veszélynek kitett emberek.

A sikeres és gyors oltási kampány kulcskérdés Benjámin Netanjahu számára a március 23-ai választások előtt, ugyanis rengeteg bírálat érte a kormányfőt a járvány kezelése miatt, és az oltásokkal megpróbálhatja helyrehozni sikeres és hatékony vezetői arculatát.

Hétfőre, a harmadik országos zárlat első napjára már elérte a 379 ezret azok száma, akik megkapták a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a 60. életévüket betöltötteket oltják, utánuk a pedagógusok és a fiatalabb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek következnek.

A szakemberek azt remélik, hogy néhány héten belül jelentősen javulni fog a járványügyi helyzet az idősebbek beoltása nyomán, ugyanis elsősorban ők töltik meg a kórházakat.

Az egészségbiztosítók rendelőintézetei szervezik az oltási kampányt, és hozzájuk csatlakozott több kórház a folyamat felgyorsítása érdekében. Telefonon, interneten és a családi orvosoknál lehet feliratkozni, mindenkit egy adott időpontokra hívnak be, ezzel igyekeznek elkerülni az idősek számára különösen “veszélyesnek” tekintett sorban állásokat, a várakozást.

Vasárnap, az utolsó pillanatban jelentős változás történt az országos karantén szabályozásában, ugyanis a kneszet oktatási bizottsága a kormány döntését felülbírálva úgy szavazott, hogy minden korosztály járhat iskolába 18 éves korig, nem csak a legkisebbek és a legnagyobbak, az eddigi óvintézkedések betartásával.

A változtatást a bizottság vezetője azzal indokolta, hogy a járványügyi adatok tanulmányozásából kiderült, nincs különbség a fertőzés terjedésében aszerint, hogy a köztes évfolyamok járnak-e iskolába vagy sem, és mivel egész évben ők töltötték a legtöbb időt otthon, körükben jelentkezett a legtöbb tanulmányi és pszichológiai gond.

Vasárnap 72 763 tesztből 3498 pozitívnak bizonyult, ami 4,9 százalékos arányt jelent. Március óta 403 530-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 35 591 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3226-an haltak meg. Jelenleg 1057 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 590-an súlyos állapotban vannak, 144 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre. (MTI nyomán)

[popup][/popup]