“Nakba-nap” a gázai határnál

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 10 000 gázai gyűlt össze szerdán a határnál, a Nakba-nap évfordulója alkalmából, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.
71. Nakba-nap a gázai határnál, 2019. május 15. Fotó: Mahmud Hams/AFP

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet még kedden tanítási szünetet rendelt el a Nakbára, hogy a gyerekek is a határhoz vonulhassanak.

Az izraeli hadsereg Twitteren reagált a hírre, mondván, a szerdára jósolt magas hőmérséklet veszélyt jelenthet a gyermekekre, és felszólította a Hamászt, hogy tartsa a gyerekeket az iskolában, ne veszélyeztesse az életüket a tüntetéseken való részvétellel.

A május 15-én tartott Nakba vagy katasztrófa, a palesztinok gyásznapja, melyen “kitelepítésük” 71. évfordulójára emlékeznek. Izrael függetlenségének hivatalos kinyilvánítására 1948. május 14-én került sor a Gergely-naptár szerint. Gáza 2 milliós lakosságának kétharmada a függetlenségi háború során elmenekült vagy kiutasított arabok leszármazottja.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a lázadók kövekkel, robbanóeszközökkel dobálták a határkerítést és a túloldalán állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel, mint például könnygázzal reagáltak.

Teljes cikk

Címkék:Gáza, Nakba nap

[popup][/popup]