Nagy zsidó vita Amerikában: szabad-e önvezető autót használni sábeszkor?

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre közelebb tűnünk kerülni az önvezető autók piacra kerüléséhez és ez a fejlemény teljesen megváltoztatja a sábeszt a hagyománykövető zsidók számára, mert technikailag lehetséges lesz használni szombaton. A Szombat lényegével azonban még a liberálisabb rabbik szerint is ellentétes.

 

 

Számos nagy cég az Ubertől a Fordig komolyan foglalkozik a gondolattal, hogy piacra dobják nemsokára önvezető autóikat. A kérdés, bár még nincsenek tisztázva a részletek és aligha a közeljövőre kell várnunk az első példányok megjelenését, egyre valóságosabbnak látszik. A vallásjogi tiltások, amelyek a szombati munkavégzésre vonatkoznak, valószínűleg kikerülhetőek lesznek az önvezető autókban és ha megengedhetővé válik a használatuk, a szombat atmoszférája végleg odavész, hiszen a szombat attól különbözik a hétköznapoktól, hogy nem rohangálunk autóval, hanem nyugton maradunk és egymásra figyelünk, hogy nem hétköznap, hanem valami más

„Ez a szombat szelleméről szól. Még ha vallásjogilag lehetővé is tehetnénk az önvezető autót szombati használatra, a lényeg elveszne.”Ysoscher Katz nyitott ortodox jesiva tanszékvezető tanára is azt mondta a Forwardnak, hogy ebben a kérdésben nem lehet engedni, hogy az önvezető autóval száguldozó ortodox zsidók képe megváltoztatná mindazt, amit a szombatról gondolunk és „ez tragikus veszteség volna”.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]