Múzeumok éjszakája – a Mazsihisz programjai

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

2015. június 20. szombat este, 10 órától: Dohány utcai zsinagóga, Magyar Zsidó Múzeum, Magyar Zsidó Levéltár, Goldmark terem, Zsidónegyed séták, Klezmer éj – sok zenével, táncolni szabad.


muzej_2015_facebook_2.jpg

Ismerd meg, fedezd fel, fogadd el!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a már megszokott színes programokkal idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Az éjszaka során izgalmas és színes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők, a Magyar Zsidó Múzeumban, és a Magyar Zsidó Levéltárban, a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren klezmer koncertekkel várjuk az éjszakázókat.

Az éjszaka során szeretnénk minél szélesebb körben közvetíteni a magyar zsidó közösség vallási hagyományait, kultúráját, s ezzel hozzájárulni az előítéletek lebontásához, a toleranciára neveléshez, a másság elfogadásához.


MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM

A múzeumban (Budapest VII. ker., Dohány utca 2.) az éjszaka folyamán kézműves foglalkozások, játékos kvízek lesznek korhatár nélkül. Ingyenes tárlatvezetés mellett megtekinthető az „Egy Új Világ felé: Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai” elnevezésű időszaki kiállítás. A tárlat a közép- és kelet-európai zsidóság Egyesült Államokba való kivándorlásának 1873 és 1934 közötti történetét mutatja be. És persze a Rabbi is ott lesz, akitől bátran lehet kérdezni.

muzej_m__zeum.jpg

23:00 -00:30 óra – Egy új világ felé?
Beszélgetés a jó menekültpolitikáról – a múzeum időszaki kiállítása apropóján
Résztvevők: Iván Júlia- Magyar Helsinki Bizottság, Kapronczay Stéfánia – Társaság a Szabadságjogokért; Kovács Gergő – Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Szabó Attila – Menedék Migránsokat Segítő Egyesület. Moderátor: Nagy Boldizsár nemzetközi jogász – CEU, ELTE

22:00 -02:00 óra – Élő könyvtár

Velünk élő bevándorlók mesélnek történetükről az Egy új világ felé – Eugeen Van Mieghem és a Red Star Line zsidó emigránsai c. kiállítás képei kapcsán. Kölcsönözz ki egy bevándorlót és az ő kedvenc képét a kiállításról. Beszélgessetek a történetéről. Ismerd meg a bevándorlót.

A hagyományos könyvtárral ellentétben az Élő Könyvtárban élő embereket lehet kikölcsönözni egy személyes beszélgetés erejéig. Remek eszköz lehet ez arra, hogy megismerjük, és ezáltal jobban megértsük egymást.

Az Élő Könyvtár könyvei mindig olyan társadalmi csoportok képviselői, akik súlyos előítéletekkel szembesülnek társadalmunkban akár etnikai, vallási okokból akár szexuális orientációjuk, szociális helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt. A műfaj a 2000-es évek óta nagy sikerű programmá nőtte ki magát világszerte.

GOLDMARK TEREM-ZSINAGÓGA UDVAR
A szokásos látványraktári vezetések mellett idén megtekinthető lesz a „Több évszázados vándorúton – Időutazás a zsinagógák világában 1782-1944” című kiállítás, amelyet Klein Rudolf építészettörténész: Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című nagyszabású könyve alapján állítottak össze. (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)

WALLENBERG PARK (Zsinagóga kert)
Rejtő-Maraton – az idén 110 éve született Rejtő Jenő műveiből olvasnak fel meghívott vendégeink. A Rejtő-maraton tulajdonképpen dupla maraton – egyfelől részletek sokasága hangzik el Rejtő maratoni mennyiségű, 42 könyvéből, másrészt – ha csak gondolatban is – „végigfutjuk” azt a 22 985 kilométert /= 557 maraton!/, amit Rejtő Jenő beutazott-bekalandozott Európában és Észak-Afrikában. Vagyis a Rejtő maraton: kalandos regények, kalandos élet, zenei frissítő „állomásokkal”.

Közreműködik: Frölich Róbert főrabbi, Forgács Gábor színész-komikus, Székhelyi József színművész és Darvas Ferenc zongoraművész.

A teljes program itt olvasható.

[popup][/popup]