Múltfeldolgozás – a litvánoknak sem megy

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szovjetunió, majd a náci Németország által is megszállt Litvánia még mindig nem tudja feldolgozni azt, ami több mint 200 ezer zsidó polgárával történt a II. világháború idején. A gyilkosságokban litván alakulatok is közreműködtek, ami egyelőre tabu.

Scherl: Von Litauern in Brand gesteckte Synagoge.  Die Erbitterung gegen die jüdischen Verbrecher ist in den baltischen Ländern besonders groß, denn gerade die Juden waren es, die der GPU zahllose unschuldige Opfer in die Hände spielten und der Ermordung oder Verbrennung auslieferten. PK - Zoll - Scherl.  9.7.41 [Herausgabedatum] AV 64149 "Fr" OKW ADN-Bildarchiv: II. Weltkrieg 1939-45 In einem litauischen Ort beobachten Soldaten der faschistischen deutschen Wehrmacht und Einheimische das Niederbrennen einer angezündeten Synagoge. Aufnahme: Zoll/Juni 1941

1941 június: a Wehrmach katonái és litván civilek néznek egy felgyújtott zsinagógát (Forrás: Bundesarchiv, Bild 183-L19427)

Több litván művész évtizedekkel a holokauszt borzalmai után szembesült azzal, hogy honfitársai közül voltak, akik részt vettek  a gyilkosságokban. Sigitas Parulskis, elismert író, 2010-ben fedezte fel, hogy szülővárosában Obeliaiban 1160 zsidót öltek meg a nácik és a velük együttműködő helyi milícia tagjai. Ennek az eredménye lett az a regény, amely elsőként az egykori szovjet tagköztársaságban szembenézett a traumatikus háborús örökséggel.

A Sötétség és társai című könyv nagy vihart kavart Litvániában, amikor 2012-ben megjelent. Központi alakja Vincentas egy fiatal fotós, aki megörökíti a litván hóhérok hátborzongató cselekedeteit, miközben titkos viszonyt folytat egy zsidó nővel. Honfitársai egy része azzal vádolta az írót, hogy csak pénzt csinál a témából, mások arra intették, hogy ne bolygassa a múltat – olvasható a forward.com írásában.

Parulskis, aki a támadások ellenére a megjelenés évében tolerancia-díjat kapott,  úgy látja, ezt a témát nem lehet megkerülni: „a szégyent magunkban hordozzuk, és nem vezet jóra, ha nem nézünk szembe vele”.

A teljes cikk itt olvasható.

A Szombat litvániai riportját lásd itt.

Címkék:holokauszt, Litvánia

[popup][/popup]