Moszad vezető beszélt Izrael eredményes kapcsolatépítéseiről az arab világban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője bejelentette, hogy a külügyminisztérium képviseleti irodát nyit Muscat-ban, megújítva ezzel kapcsolatait Ománnal.

Yossi Cohen

Yossi Cohen minderről egy herzlijai konferencián ejtett szót a héten – írja a Time Of Israel.

“Ez mindössze egyetlen látható nyoma egy sokkal szélesebb, titkos erőfeszítésnek” – mondta, hozzátéve, hogy “a Jordániával és Egyiptommal immár történelminek mondható szerződések mellett, más arab országok is bizalmasan, feltűnés nélkül csatlakoztak a békés államokhoz.”

“Nincsenek még formális békeszerződések, de vannak közös érdekek, szélesedő együttműködések, és nyílt csatornák a kommunikációhoz” – fűzte hozzá derűlátóan.

Az izraeli külügyminisztérium nem kívánta kommentálni megjegyzéseit.

Netanjahu izraeli miniszterelnök Qaboos bin Said-dal, Omán szultánjával az Öböl menti országban 2018. október 26-án.

A múlt heti, USA-szervezte, a Közel-Kelet békéjét megcélzó Bahrein-i közel-keleti gazdasági konferenciára számos izraeli újságíró is váratlan meghívást kapott, bár az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel.

Hétfőn az izraeli külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy Israel Katz miniszter Abu Dhabi-ba látogatott az ENSZ klíma konferenciájára és Miri Regev kulturális miniszter is járt ott a közelmúltban, bár az országnak szintén nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel.

A Moszad vezetője hétfői előadásában úgy fogalmazott: “Jelentős pillanat adódott, amikor az iráni és iszlámista terrorfenyegetés veszélye miatt, illetve az amerikai és orosz diplomáciai kapcsolatok erősödése folytán regionális békemegállapodásra lehet jutni a térségben.”

támogatás