Miniszteri tárcát követel Netanjahutól az izraeli szélsőjobbos párt

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt miniszteri tárcát, a kneszet alkotmányozó bizottságának elnöki székét, valamint tagságot követel a bírókat kinevező bizottságban, miután vezetőjét, Michael Ben-Arit, arabok elleni rasszista megnyilvánulásai miatt a legfelsőbb bíróság eltiltotta az indulástól az április 9-ei parlamenti választásokon – jelentette a közszolgálati rádió hétfő reggel. 

Baruch Marzelnek tárcát követel a szélsőjobboldali párt (Fotó: Hezki Barzel)

Igényeiket a velük közös listán induló másik két jobboldali párt, a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) és a Nemzeti Egység (Haihud Haleumi) párt felé, valamint a pártszövetséget összehozó Benjámin Netanjahu miniszterelnök felé jelentették be.

A miniszteri tárcát Baruch Marzelnek szánják. Itamar Ben Gvir, a szintén arabellenes, s a telepeseket támogató nézeteiről ismert ügyvéd kapná a kneszet alkotmányozó bizottságának elnöki székét, valamint a részvételt a bírók kinevezésében, ha ismét Benjámin Netanjahu alakít kormányt.

A párt képviselői szerint ha nem teljesítik követeléseiket, akkor mintegy százezer emberből álló szavazótáboruk otthon maradással fog tüntetni a voksoláson április 9-én, mert csalódottak a legfelsőbb bíróság vasárnapi, a párt vezetőjét az indulásból kizáró döntése miatt.

Izrael alaptörvénye szerint három okból lehet kizárni valakit az indulásból a pártok listáján, ezek egyike a rasszizmusra való felbujtás, amivel Ben-Arit vádolták.

Aviháj Mandelblitt főügyész számos példát hozott fel, melyek szerinte igazolták a súlyos és extrém rasszizmus vádját, és arra szólította fel a legfelsőbb bíróságot, hogy tiltsák el a szélsőséges politikust a törvényhozásba jutás lehetőségétől.

Ben Ari a bíróság előtt azt hangoztatta, hogy nem rasszista, a tőle származó idézeteket pedig kiragadták eredeti szövegkörnyezetükből, és csak azért tűnnek szélsőségesen kirekesztőnek és arabellenesnek.

Múlt héten a kneszet választási bizottságának vitáján Aner Helman ügyész azzal érvelt Ben-Ari kizárása mellett, hogy az évek során rögzített beszédeiben nem tett különbséget az arab lakosság és az állam ellenségei között, megnyilvánulásai szerint az arabok arctalanok, mind árulók, ötödik hadoszlopnak és gyilkos nemzetnek nevezte őket.

A kneszet képviselőkből álló választási bizottsága a múlt héten mégis megengedte volna, hogy Ben-Ari induljon, és ezzel szembement Aviháj Mandelblitt államügyész jogi szakvéleményével, amelyet a bizottsághoz nyújtott be még döntésük előtt. A szakvéleményben foglaltak megegyeztek a legfelsőbb bíróság vasárnapi határozatával.

[popup][/popup]