Izrael: A szélsőjobboldali Zsidó Hatalom párt vezetője nem indulhat a választásokon

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A legfelsőbb bíróság döntése alapján nem indulhat az április 9-i választásokon Michael Ben-Ari, a szélsőjobboldali Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt vezetője, a testület egyúttal engedélyezte arab pártok részvételét a voksoláson – jelentette a 13-as tévécsatorna esti híradója vasárnap.

Ben Arit szélsőjobboldali nézetei miatt zárták ki a választhatóságból

A nyíltan arabellenes Ben-Ari kizárásáról 8:1 arányban született a döntés a kibővített, kilenc főből álló bírói tanácsban. Ezzel a határozattal első ízben zártak ki egy személyt, és nem egy teljes pártot a kneszetbe jutásból. Ben-Ari reagálásában “életünket uraló jogi juntának” nevezte a legfelsőbb bíróságot.

A grémium egyúttal engedélyezte a Balad-Ra’am nevű arab párt, illetve a Hadas nevű szélsőbaloldali arab tömörülés zsidó jelöltje, Ofer Kassif indulást a választásokon.

Ofer Kassif korábban neonáci söpredéknek nevezte Ajelet Saked igazságügyi minisztert, a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi), majd az Új Jobboldal (Jamin Hadas) párt politikusnőjét. Ezért próbálták indulását megakadályozni.

Ben-Ari indulásáról és az arab pártok kizárásáról a kneszet képviselőkből álló választási bizottsága döntött a múlt héten. Ez viszont szembement Aviháj Mandelblitt államügyész jogi szakvéleményével, amelyet a bizottsághoz nyújtott be még döntésük előtt. A szakvéleményben foglaltak megegyeztek a legfelsőbb bíróság vasárnapi döntésével.

[popup][/popup]