Minikonferencia a Jom Kippuri háborúról

Írta: SZOMBAT - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kidma emlékkonferenciát szervez a Jom Kippuri háború negyvenedik évfordulója alkalmából. Az esemény december 16-án, a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben lesz, ahol több megközelítésből mutatják be az akkori eseményeket és azok következményeit.

Az évforduló alkalmából a Kidma szeretné felidézni az akkori eseményeket, bemutatni a harci cselekményeket, a hidegháborús kontextust, az izraeli politikai és társadalmi változásokat, valamint rávilágítani a 40 évvel ezelőtti közel-keleti konfliktus és az olajválság kitörése közti kapcsolatra.

Kidmakonferencia

 

Az emlékkonferencián a következő előadók lesznek hallhatóak:

Dr. Gányi László, nyugállományú ezredes: A Jom Kippuri háború katonai előzményei és főbb hadműveletei

Dr. Csicsmann László, Corvinus Egyetem, dékán, egyetemi docens: Az izraeli-egyiptomi kapcsolatok alakulása

Deák András György PhD, a Magyar Külügyi Intézet kutatója: Az olajválság és a Jom Kippuri háború: lőpor vagy szikra?

Dr. Germuska Pál, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója: Magyar katonai és haditechnikai szerepvállalás a Közel-Keleten, 1967-1973

Köves Slomó, tábori rabbi: A Jom Kippuri háború máig ható vallásjogi következményei

Dr. Balázs Gábor, eszmetörténész: A Jom Kippuri háborút követő politikai és társadalmi változások Izraelben

Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő: Biztonságpolitikai kihívások a 70-es években és napjainkban a Közel-Keleten

Dr. Békés Csaba, Coldwar Intézet/Corvinus: Hidegháborús kontextus

Az előadások mellett a tervek szerint veteránok visszaemlékezéseivel, valamint korabeli tévé-, rádióműsorokkal és újságcikkekkel színesítik a Kidma minikonferenciáját.

A minikonferencia december 16-án, hétfőn 16:30 és 21 óra között lesz az Izraeli Kulturális Intézetben (Budapest, VI. kerület Paulay E. u. 1.). A minikonferenciát a Kidma szervezi az Izraeli Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve, a Magyarországi Cionista Szövetség támogatásával.

A konferencia ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció: itt.

A szervezők szeretnék, ha a tisztán tudományos előadások mellett a háborút megjárt magyar származású izraeli veteránok történetei, emlékei is megismerhetőek volnának valamilyen formában. Ezért a Kidma Egyesület felhívással fordul mindazokhoz, akik résztvevői voltak a 40 évvel ezelőtti háborúnak, hogy röviden írják meg élményeiket, vagy akár küldjenek rövid videóüzeneteket, amiben személyesen mesélik el történeteiket. A szervezők szívesen veszik a háborúhoz kapcsolódó személyes fotókat vagy egyéb tárgyi emlékeket is, amelyek a konferencia keretei között bemutathatóak. Azok jelentkezését is várják a szervezők, akiknek hozzátartozója hősi halált halt, hogy illő módon róluk is megemlékezhessenek a rendezvény keretei között.

A Kidma Egyesület december 6-ig a következő e-mail címre várja a magyar nyelvű visszaemlékezéseket és fotókat: [email protected]

[popup][/popup]