Mindenkire lőnek, aki Mohamed prófétát rajzolja

Írta: kolozsvaros.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

A szombati koppenhágai rendezvény címe “Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság”, volt, fő vendége pedig Lars Vilks volt, az a svéd karikaturista volt, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Hírügynökségi jelentések szerint a három sebesült rendőr, a halálos áldozatról egyelőre nem közöltek . A lövéseket két férfi adta le, akik elmenekültek.

Lars Vilks, Mohamed-karikaturista (fotó: bloggar.aftonbladet.se)

 

Lars Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.  A rajzsorozat annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki,több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. 2010-ben két fiatal megpróbálta felgyújtani Vilks svédországi házát.

 

AFP-fotó/ Scanpix Denmark

A lövöldözés helyszíne (fotó: AFP)

 

A 2007 óta szigorúan őrzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

 

A rendezvényen jelen volt a francia nagykövet is.

[popup][/popup]