„Mindannyian meghaltak, dicsőség Istennek!”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iszlám Állam magára vállalta a 220 „orosz keresztest” szállító repülőgép lelövését.

orosz gép

A ép roncsai. (Fotó: dailymail.co.uk)

Bár az orosz közlekedésügyi miniszter, Makszim Szokolov cáfolta a terroszervezet állítását a Sharm-el-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz turistajárat szombati kilövésére vonatkozóan, az Iszlám Állam által közzétett videón valóban látható, amint egy repülőgép szárnyát találat éri, majd sűrű, fekete füstcsóvát húzva maga után lezuhan.

Az ISIS így írta le bejegyzésében a támadást:

„A Kalifátus katonái lelőttek egy orosz gépet a Sínai Tartomány fölött, legalább 220 orosz keresztessel a fedélzetén… Mindannyian meghaltak, dicsőség Istennek. Ó, oroszok, ti és a szövetségeseitek tudjátok meg, hogy nem vagytok biztonságban muszlim földeken és azok egén… Jaj nektek azért, hogy repülőitek bombái tucatjával ölik az embereket Szíriában. Ahogy ti megöltök másokat, ti is meg fogtok halni, Isten akaratával.”

Szokolov miniszter a sajtóban megjelent felvetésekre azt válaszolta: „Bár számos médiumban megjelent olyan információ, miszerint az orosz gépet terroristák által kilőtt légvédelmi rakéta találta el,… ez az információ nem tekinthető pontosnak”.

A fedélzeten 214 orosz és 3 ukrán utas, valamint a 7 fős személyzet tartózkodott – senki nem élte túl a katasztrófát. Az áldozatok testei 4,5-5 kilométeres távolságig szóródtak szét a roncs körül.

Egy egyiptomi szóvivő szerint nem támadás következtében zuhant le a repülő, s ezt állította a Szputnyik nevű orosz lap is, mivel a helyszíni vizsgálat eredménye műszaki hibára utalt. A Reuters a gép nagy részének megégését annak függőleges zuhanásával magyarázta, míg a Guardian az ISIS birtokában lévő föld-levegő rakéták hatótávolságát tartja a támadás lehetőségét kizáró oknak. Az Airbus ugyanis 9000 méteres magasságon haladt, sokszoros távolságban azok célba juttatási maximumától.

Véglegeset csak a megtalált fekete doboz vizsgálata után lehet majd mondani, azonban néhány európai légitársaság – például a Lufthansa és az Air France – már bejelentette, hogy a helyzet tisztázódásáig gépeik elkerülik a Sínai-félsziget fölött vezető útvonalakat.

A Jewishpress cikkét Kalcsics Ildikó fordította

 

 

 

Címkék:lezuhant orosz repülőgép

[popup][/popup]