Milliókért gyógyítanak szír harcosokat Izraelben

Írta: Vörös Szabolcs / origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

„Székesfehérvár. Csak ennyit tudok magyarul. De ezt is csak azért, mert elég furcsán nézett ki ahhoz, hogy megjegyezzem.” És ezt egy Vlagyivosztokban született, Beloruszból Izraelbe települt főorvostól halljuk. Aki a szír háborúban megcsonkult sérülteket lát el. Pont annyira szürreális, mint amennyire annak hangzik.

Észak-Izraelben járunk, Szafed városa mellett. Nehéz megmondani, hogy a zsidó államnak melyik részén a legnagyobb a fenyegetettség. Gáza mellett? Jeruzsálemben, a spontán késelések miatt? Elsőre ez a kettő ugrik be, ám az izraeli hadsereg (IDF) nem a Hamászt vagy filézőkéssel a ruhája alatt járkáló palesztint tekinti a legveszélyesebb ellenségnek. Hanem a Hezbollahot.

Rakéták a házakban

Az északi határnál kíséretünkbe szegődő Arje Salicár, az IDF szóvivője szerint a libanoni síita terrorszervezetnek nagyjából 100 ezer rakétája van, ezek legtöbbjét pedig az Izraellel szomszédos falvak házaiban rejtették el.

Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér utasítására akár a vörös-tengeri Eilatot is elérhetik. A sejk azonban egyelőre kivár, momentán ugyanis Szíriával van elfoglalva.

„Azt gyanítjuk, hogy legalább 4000 elitkatonájuk harcol Aszad elnök oldalán, ami jó is, meg rossz is. Rossz, mert amíg mi csak gyakorlatozunk, ők harctéri tapasztalatot szereznek, és jó, mert nem mindenki éli túl. Eddig nagyjából 1500 embert vesztettek” – mondja a szóvivő. A Hezbollah tehet arról is, hogy Izrael összesen 200 kilométeres libanoni és szír határa gyakorlatilag egybeolvadt, már ami a túloldalról érkező fenyegetettséget illeti.

Nem foglalnak állást

A szír polgárháborúval kapcsolatban Izrael a kezdetektől fogva a be nem avatkozás politikáját alkalmazza. Ha felröppen a hír, hogy az IDF Szíriában légi támadást hajtott végre, azt Jeruzsálemben következetesen tagadják, illetve „nem erősítik meg”. Aszadról nincsenek jó véleménnyel, de alighanem egyik helyére pályázó jelentkezővel sem járnának jobban.

De ettől még látják és hallják, mi történik a szomszédban. A Szíriától a hatnapos háborúban elfoglalt Golán-fennsíkról különösen. A status quót megfigyelő ENSZ-csapatoktól (UNDOF) nyugatra fekvő izraeli állásokban pontos információk vannak arról, hogy melyik falut melyik ellenzéki fegyveres csoport uralja, ezek tűzharca pedig napi tapasztalat. Ahogyan a határon „átdobott” szír sérültek begyűjtése és ellátása is.

20160224izrael-golan6

Ide hozzák a szír sérülteket (fotó: Vörös Szabolcs, Origo)

Mindegy, hogy ellenség, csak segítsen

Ha valakit az elmúlt 20-30 évben arra neveltek, hogy Izrael az ősellenség – márpedig Szíriában ez történik –, az nehezen szánja rá magát arra, hogy zsidó katonától kérjen segítséget. Csakhogy az elmúlt öt évben Szíriában az egészségügyi intézmények 70 százaléka megsemmisült, úgyhogy kénytelenek. Sérült katonák, civilek – gyerekek, nők, idősek – százait szállítják a lezárt goláni határokhoz, ahol általában éjjel, az UNDOF közreműködésével az IDF felügyeletébe helyezik őket. Pártállást nem kérdeznek tőlük – emlékezzünk: be nem avatkozás politikája –, hanem a Szafed melletti Rebeka Ziv kórházba kerülnek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]